Доступність посилання

ТОП новини

Російська мова отримала статус регіональної в Одесі – рішення міськради


Депутати Одеської міськради на позачерговій сесії в понеділок затвердили рішення «Про реалізацію положень закону України «Про засади державної мовної політики» в місті Одесі», зробивши тим самим російську мову регіональною в місті. Згідно з рішенням сесії міськради, тепер дозволено використання російської мови на території міста Одеси як регіональної в діловодстві, в офіційних документах, у школах і вишах міста, в рекламі тощо.

За затвердження проекту рішення проголосували 73 зі 120 депутатів міськради. Представники опозиційних фракцій ВО «Батьківщина» і «Фронт Змін» проігнорували сесію. Управлінню освіти і науки Одеської міськради запропоновано до 1 жовтня забезпечити збір заяв батьків вихованців і учнів (у разі повноліття – самих учнів) дошкільних і середніх навчальних закладів про бажання проходити навчання українською або російською мовами.

Щоб уникнути прориву до залу засідань міськради протестувальників, які на липневій сесії захопили трибуну сесії, вранці навколо будівлі мерії встановили металеві парапети.

3 липня 2012 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про засади державної мовної політики», що викликало хвилю протестів по всій Україні. Опозиція заявляла, що закон ухвалено з істотними порушеннями. Закон дозволяє використовувати російську мову в офіційному діловодстві в регіонах, в яких не менш як 10% жителів розмовляють цією мовою. Закон набув чинності 10 серпня.
XS
SM
MD
LG