Доступність посилання

ТОП новини

Вирок Іващенку. Звільнений з-за ґрат, бо визнав помилку?


Валерій Іващенко
Валерій Іващенко
Київ – Апеляційний суд змінив колишньому виконувачу обов’язків міністра оборони Валерію Іващенку термін покарання на умовний і звільнив з-під варти у залі суду. Перед цим він визнав, що, можливо, припустився помилки. Утім, його адвокат заявляє, що винним себе Валерій Іващенко не визнає і вимагатиме повного виправдання. А експерти кажуть, що в процесах над колишніми високопосадовцями продемонстровано різні підходи. Однак ті, хто бодай частково визнають свою провину, отримують легше покарання.

Раніше Печерський суд Києва засудив Валерія Іващенка до 5 років ув’язнення за зловживання службовим становищем. Його звинуватили в порушеннях при підписанні плану фінансового оздоровлення Феодосійського судномеханічного заводу. Тоді Валерій Іващенко назвав вирок неправосудним і своєї провини не визнав. Нині, за словами судді, він допускає, що через недосвідченість міг допустити помилку при підписанні плану санації підприємства.

Однак адвокат Борис Нечипоренко повідомив Радіо Свобода, що винним себе Валерій Іващенко не визнає.
Те що він буде оскаржувати вирок – це однозначно, оскільки в його діях взагалі немає складу злочину
Борис Нечипоренко

«Те, що він буде оскаржувати вирок, це однозначно, оскільки в його діях взагалі немає складу злочину. Тільки спочатку поправить підірване в СІЗО здоров’я. Провини він не визнав, а визнав помилку, яка не є кримінальною. Оскільки він, на його думку, погодивши план санації, зробив доповнення до плану, то на титульній сторінці він мав би зробити помітку: «з урахуванням доповнень». Оце він вважає помилкою», – каже захисник.

Феміда суворіша до політиків, а не до чиновників

Раніше умовні терміни ув’язнення отримали колишні керівники митниці та «Нафтогазу», звинуваченні у незаконному розмитненні газу. Вони не оскаржували вироки Печерського суду і, таким чином, бодай формально визнали свою провину. Натомість екс-прем’єр Юлія Тимошенко та колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко свою провину не визнали навіть частково – і лишаються за ґратами.
Процес над Луценко з юридичною точки зору значно абсурдніший, ніж над Тимошенко
Святослав Олійник

«Кожен процес має індивідуальні особливості. Зокрема, процес над Луценко з юридичною точки зору значно абсурдніший, ніж над Тимошенко. У даному випадку, можливо, є певні тактичні ходи захисту – часткове визнання провини. Я сам, коли був адвокатам, радив людям піти на це, коли це було шляхом до свободи. А вже потім можна доводити свою правоту. Це дуже важко робити, коли людина позбавлена волі», – каже член парламентського комітету з питань правосуддя, позафракційний Святослав Олійник.

Політичний експерт Вадим Карасьов зазначає, що вироки колишнім урядовцям різняться залежно від того, чи йдеться про політичного діяча, чи лише про колишнього високопосадовця.
До лідерів опозиції, які заявляють про свою подальшу участь у політичній боротьбі – жодного послаблення не буде
Вадим Карасьов

«Чиновникам, а не політикам, дають умовні терміни. А до політиків, особливо до лідерів опозиції, які заявляють про свою подальшу участь у політичній боротьбі – жодного послаблення не буде», – зазначає Вадим Карасьов.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG