Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада гальмує візову лібералізацію з Євросоюзом – експерт


Київ – Україна досі не виконала низку вимог Плану дій з лібералізації візового режиму з Євросоюзом. Наприклад, не ухвалені закони про біометричні паспорти та протидію дискримінації, а в червні Верховна Рада відмовилась вносити зміни до закону про захист персональних даних. Парламентарі та чиновники, які ще минулого року бадьоро обіцяли до кінця року нинішнього виконати План дій, з початку виборчої кампанії вдались до іншої крайнощі – мовчання.

На думку експертів громадської організації «Європа без бар’єрів», чим частіше від Президента та уряду України лунають чіткі вимоги до законодавців – ухвалити необхідні закони, виконати критерії Плану дій з лібералізації візового режиму, – тим більш мляво реагує Верховна Рада. А точніше, не реагує, кажуть фахівці. Так, керівник організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко пов’язує це з боротьбою інтересів між різними діловими структурами, які сподіваються на монопольне право друкувати ті ж біометричні паспорти.

До того ж, існують і суперечності між окремими положеннями ЄСівського візового кодексу та Угоди про лібералізацію візового режиму між Україною та Євросоюзом, зазначає експерт.
Ситуація з видачею українцям багаторазових віз для відвідин ЄС залишається складною
Ірина Сушко

У розмові Радіо Свобода, Ірина Сушко відзначила: «У порівнянні з минулим роком, кількість шенгенських віз, виданих громадянам України, збільшилась, натомість рівень відмов у наданні віз зменшився. Втім, ми з колегами далекі від оптимізму – адже ситуація з видачею українцям багаторазових віз для відвідин ЄС залишається складною».

Моніторинги, які проводять фахівці з «Європи без бар’єрів», засвідчують: довгострокові візи консульства країн Шенгенської зони видають вкрай рідко. І це при тому, що, згідно з положеннями Візового кодексу, позитивна «візова історія» українця дозволяє йому претендувати на довготривалу візу, каже Сушко.

Перша фаза Плану дій загальмувала весь процес

У цілому, ситуацію з виконанням Плану дій Ірина Сушко характеризує так: «Перша фаза даного Плану загальмувалась, і найвищий пік був зафіксований минулого року. Зараз, коли парламент пішов на канікули, не було ухвалено дуже важливого закону, зокрема, про нові ідентифікаційні документи. Ще не виконано кілька критеріїв Плану, які не дали можливість виконати першу фазу Плану дій. У той же час, наприклад, Молдова його виконала. Тож можемо говорити, що на даний момент успіх по виконанню цього Плану є скромним і диспропорційним».

Так, Міністерство юстиції за участю незалежних експертів підготувало зміни до закону про захист персональних даних, що відповідає положенням Плану дій. Верховна Рада документ не ухвалила, як і проігнорувала новий закон про біометричні паспорти (відомий як «Закон про паспорти») і доопрацьований експертами законопроект про протидію дискримінації. А без ухвалення цих документів Україна так і «зависне» на стадії виконання першої фази Плану, і українці надовго розпрощаються з перспективою безвізового режиму з ЄС, зазначає Сушко.

На пасивність законодавчого органу влади нарікають і урядовці. Голова департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин у розмові з Радіо Свобода наголосив: «Питання безвізового режиму з ЄС – це питання домашньої роботи. Це значною мірою не питання до МЗС, це питання закону про біометричні паспорти, це питання виконання міграційного законодавства тощо».

Також Волошин зазначив: політика України із впровадження положень Плану дій має бути прозорою, публічною і зрозумілою для ЄС. «Ми знаємо, що ЄС дуже обережно ставиться до країн із так званими високими ризиками міграції. Тим не менше, якщо правильно все організувати (здійснення Плану дій), якщо паралельно інформувати про проведену роботу наших європейських партнерів, ніяких проблем із цим нема. Ми будемо цю роботу проводити, – це один з наших ключових пріоритетів», – зазначив Олег Волошин.

Візові реалії для маленького українця

На сьогодні українці можуть без віз – здебільшого як туристи – подорожувати до держав-не членів ЄС: Ізраїлю, Туреччини, Бразилії та інших. А для того, щоб потрапити до країн Євросоюзу, українець повинен пройти складну, нервову і доволі тривалу процедуру отримання шенгенської візи.

До того ж, влітку, у розпал туристичного сезону, при поданні документів українців можуть чекати доволі неприємні сюрпризи: наприклад, 17 липня візовий центр Італії заявив про припинення запису та прийому документів на отримання туристичних віз до 31 липня. Пізніше МЗС України заявило, що візовий відділ посольства Італії в Україні продовжує запис та прийом документів на отримання туристичних віз.

Громадськість обіцяє «достукатись» до народних депутатів, від яких залежить виконання Україною першої фази Плану дій із лібералізації візового режиму з Євросоюзом, каже Ірина Сушко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG