Доступність посилання

ТОП новини

Політики Молдови реалізовують європейські очікування громадян – експерт


Оазу Нантой
Оазу Нантой
Молдова швидкими темпами просувається до безвізового режиму з Європейським Союзом. Поступ відзначають у Брюсселі, говорячи про те, що Кишинів уже випереджає Київ. Яким чином це вдається країні, яка вважається найбіднішою в Європі, а економіка країни найбільше залежить від переказів заробітчан? Про це Радіо Свобода розпитувало у відомого молдовського аналітика, директора проектів Інституту громадської політики Оазу Нантоя.

Пане Нантой, Молдова з одного боку залишається надзвичайно бідною країною, а з іншого – її називають найдемократичнішою державою на схід від Євросоюзу. Який чинник, на Вашу думку, грає більшу роль у стосунках із ЄС?

– На жаль, Молдова втратила 17 років, змінюючи при владі комуністів. Тільки 2009 року, після бурхливих подій 7 квітня, щось змінилося у молдовському суспільстві, і після дострокових парламентських виборів 2009 року стало можливо створити Альянс за європейську інтеграцію.

Це – дуже слабкий альянс із внутрішніми конфліктами, але цей альянс зміг звернути увагу Європейського Союзу. Міністр європейської інтеграції та закордонних справ Юрій Лянке зміг прорвати інформаційну блокаду навколо Республіки Молдова. Протягом останнього часу ми бачимо цілий каскад візитів представників Європейського Союзу. Республіка Молдова була названа Success story – «історією успіху».

– Візова тема викликала бурхливу дискусію на сторінці Радіо Свобода в мережі Facebook. Orysya Klymovych вважає, що українці мусять звертатися по візи, щоб їздити до європейських країн тому, що немає достойного Президента... Александр Юрченко вважає, що справа не в Президенті, а в менталітеті, що молдовани ближче до Європи, ніж українці, і в тому, що українці за 20 років так і не спромоглися провести необхідні реформи. Народний депутат від Партії регіонів Valeriy Konovalyuk розповів, що він протягом двох років просував лібералізацію візового режиму з ЄС, вніс законопроекти, розпрацював нормативні документи, і ще багато іншого зробив, але на перешкоді стала корупція. А один із друзів програми «Європа на зв’язку» Victor Medvedev говорить, що він, живучи в Молдові, помітив, що українські прозахідні ЗМІ надто оптимістично змальовують ситуацію в Молдові. Пане Нантой, як би Ви на це могли відповісти?

– Так, у Республіці Молдова ми маємо дуже важкі проблеми з тією ж самою корупцією, з нашою юстицією, з придністровським конфліктом. Але в той самий час суспільство підтримує курс щодо європейської інтеграції і наші політики відчувають себе зобов’язаними щось реалізувати. Звичайно, існує великий контраст між очікуваннями суспільства і реалізацією європейських реформ. Зараз суспільство чекає від Альянсу справжніх реформ, позитивний результат від яких був би відчутий громадянами цієї країни.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG