Доступність посилання

ТОП новини

Еквадор ухвалює надати Ассанжеві притулок


Посольство Еквадору в Лондоні, архівне фото
Посольство Еквадору в Лондоні, архівне фото
Міністр закордонних справ Еквадору повідомив сьогодні, що його країна вирішила надати притулок засновникові проекту WikiLeaks Джуліанові Ассанжу, який нині переховується в посольстві Еквадору в Великій Британії.

Як заявив міністр Рікардо Патіньйо на прес-конференції в столиці країни Кіто, підставою для цього є міжнародні домовленості про права людини, а також те, що його уряд не отримав переконливих відповідей від урядів Великої Британії, Швеції і США щодо гарантій справедливого суду над Ассанжем і того, що його не видадуть до суду третій країні.

За його словами, в Еквадорі вважають, що є аргументи, які підтверджують побоювання Ассанжа, що він «може стати жертвою політичного переслідування внаслідок того, що він рішуче захищав свободу висловлювання».

Міністр додав, що Ассанжеві наданий так званий дипломатичний притулок, тобто притулок на території дипломатичної установи.

Патіньйо також знову скритикував Велику Британію за, як він сказав, «погрози» Еквадорові в разі надання Ассанжеві притулку.

Учора міністр уже повідомляв про ці «погрози»: Британія попередила, як він сказав, «узяти посольство штурмом», якщо Еквадор не видасть Ассанжа. Він попередив, що такий «ворожий і неприпустимий… замах на суверенітет» його країни змусить її до відповіді «зі щонайбільшою дипломатичною силою».

У Великій Британії Міністерство закордонних справ заявило в відповідь на рішення Еквадору, що воно «нічого не змінює» в тому, що країна мусить виконати свій «законний обов’язок» видати Ассанжа Швеції.

Міністерство вже заявляло раніше, що може зняти з посольства Еквадору в Лондоні дипломатичний статус, який надає йому недоторканність, щоб домогтися виконання цього «законного обов’язку».

Джуліан Ассанж, громадянин Австралії, майже два місяці тому попросив притулку в Еквадору й відтоді переховується в його посольстві в Лондоні після того, як Верховний суд Великої Британії остаточно відхилив усі спроби зупинити його екстрадицію до Швеції, де його звинувачують у сексуальних злочинах.

Сам засновник WikiLeaks, затриманий у Великій Британії за шведським ордером іще в грудні 2010 року, вважає себе невинним, а своє переслідування – політично мотивованим. Він також стверджує, що Швеція може далі видати його до США, де його в свою чергу можуть судити за звинуваченнями в шпигунстві й засудити на смерть через його публікації.

Попередніми кількома роками сайт WikiLeaks, заснований і координований Ассанжем, опублікував сотні тисяч таємних документів різноманітних відомств США, в першу чергу Пентагону й Держдепартаменту, а також численні конфіденційні документи, що стосуються інших країн.
XS
SM
MD
LG