Доступність посилання

ТОП новини

Продаж програмного забезпечення та послуг може стати головною галуззю національного експорту


Згідно з результатами дослідження Української Hi-Tech Ініціативи, 90% замовлень індустрії виконується для іноземних компаній. У 2011-му році у галузі ІТ аутсорсингу та розробки програмного забезпечення працювало 25 тисяч осіб. Це робить Україну найбільшим у Центральній та Східній Європі розробником програмного забезпечення та ІТ аутсорсингу.

«Темпи росту ринку щороку скалдають 30%, в Україні знайдеться не багато індустрій з такими показниками. І я не бачу проблемних моментів, які б завадили нам зберегти такі темпи, тому через 5-7 років ринок експорту програмного забезпечення може скласти 10 мільярдів доларів, це буде більше ніж металургійна чи зернова галузь України», - сказав у коментарі Голосу Америки президент Української Hi-Tech Ініціативи Віктор Мазнюк.

Головними замовниками українських ІТ послуг є Сполучені Штати. Американські компанії купують близько 81% програмного забезпечення, яке виробляється в Україні. Останніми роками британські та німецькі компанії збільшили аутсорсинг українського програмного забезпечення. Експерти прогнозують, що замовлень від іноземних компаній буде ще більше. Головні аргументи - висока якість українського продукту, дешевизна у порівнянні з місцевими виробниками, а також географічна та культурна наближеність.

Те, що Сполучені Штати є ключовим замовником українського IT продукту, перш за все, свідчить про дуже високий професійний рівень українських спеціалістів, а також те, що країна має освітній та науковий базис
Хорхе Зукоскі
«Те, що Сполучені Штати є ключовим замовником українського IT продукту, перш за все, свідчить про дуже високий професійний рівень українських спеціалістів, а також те, що країна має освітній та науковий базис для подальшого розвитку цього сектора, вартість якого зростає», – сказав Голосу Америки президент Американської торгівельної палати в Україні Хорхе Зукоскі.

Представники галузі говорять, для того щоб зростав попит, потрібно рекламувати власний продукт, і якщо для роботи з невеликими іноземними компаніями достатньо хороших рекомендацій та позитивного іміджу українського партнера, то великі корпорації хочуть мати гарантії стабільної державної політики у цьому секторі.

Мазнюк говорить, що кілька років тому, коли американська корпорація Yahoo вивчала можливості аутсорсингу в Україну, що передбачало б тривалу співпрацю з національними компаніями, найперше, що цікавило потенційних замовників – стратегічний бізнес-клімат в країні.

«Якщо для невеликих кампаній політика держави не важлива, у них – якщо робота добре зроблена – вони продовжують співпрацювати, ні – вони ідуть, але великим компаніям потрібні гарантії держави, що вона підтримує галузь, що готова удосконалювати закони. Потрібне стратегічне розуміння на 3-5 років вперед», – сказав Мазнюк.

За словами експертів, для представників іноземних компанії важливе ставлення української влади до цього сегмента економіки, і те, на скільки вони свідомі проблем і готові їх вирішувати. На сьогодні, ключовими проблемами називають бюрократичні бар’єри співпраці та корупцію.

«Для покращення співпраці між країнами (США-Україна) у сфері ІТ – запорукою успіху є зміцнення захисту інтелектуальної власності, а також забезпечення більш прозорих «правил гри» для ведення цього бізнесу в Україні», – сказав Зукоскі.

Утім, експерти звертають увагу, що швидкий розвиток галузі змусив законодавців почати щось робити для створення сприятливих умов та подальшого розвитку. Так, голова робочої групи з захисту особистих даних Американської торгівельної палати в Україні Вадим Шестаков у коментарі Голосу Америки сказав, що одним з прикладів такої політики є новий закон, який передбачає податкові пільги на десятирічний термін.

«Цей крок може стимулювати подальший розвиток галузі і таким чином покращить співпрацю з партнерами, зокрема Сполученими Штатами. Наступним кроком у цьому напрямку може стати зменшення відрахувань до Пенсійного фонду та Особистого подоходного податку для тих, хто працює в ІТ галузі», – сказав Шестаков.

За запитання чи впорається галузь зі зростаючим попитом, представники українського ринку виробництва програмного забезпечення та ІТ-аутсорсингу відповідають ствердно, і вказують на те, що українські університети щороку випускають 15 тисяч фахівців у цій галузі, але тільки 2-3 тисячі ідуть працювати в ній, інші ж 11 тисяч переходять в суміжні сфери. Тому, якщо великі іноземні компанії зацікавляться українським ринком, то спеціалісти знайдуть, переконує Мазнюк.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG