Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко у Страсбурзі, найімовірніше, визнають політв’язнем – експерти


Судді Європейського суду з прав людини відкривають слухання у справі колишнього Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко в Страсбурзі, 28 серпня 2012 року
Судді Європейського суду з прав людини відкривають слухання у справі колишнього Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко в Страсбурзі, 28 серпня 2012 року
Брюссель – У вівторок у Страсбурзі в Європейському суді з прав людини відбулося початкове слухання скарги екс-прем’єра України Юлії Тимошенко. Голова колишнього уряду в зверненні до цієї установи нарікає на політичну мотивацію, незаконність її затримання і засудження. Хоча на рішення Страсбурзького суду слід буде чекати, щонайменше, декілька тижнів, місцеві експерти кажуть, що Юлію Тимошенко, певно, визнають політичним в’язнем, а це поглибить існуючу прірву у відносинах України та ЄС.

Після перших публічних слухань не оголошували оцінок судовим розглядам, рішенням та умовам утримування Юлії Тимошенко. Як стисло пояснили у прес-службі Європейського суду з прав людини, наразі йдеться тільки про детальний аналіз справи Юлії Тимошенко та її офіційне взяття на розгляд.

Слухання відбулися у відкритому режимі, а після їхнього закінчення подальше обговорення пройшло за зачиненими дверима. Були зачитані скарги засудженої представниці української опозиції.

«Пані Тимошенко скаржиться на арешт, який на її думку, був здійснений на політичному ґрунті, та її незаконне утримування під вартою, – пояснила прес-секретар Європейського суду з прав людини Селін Меню-Ланж. – Крім цих двох основних скарг, вона ще й висловила нарікання на умови її утримання та ненадання їй медичної допомоги з огляду на проблеми зі здоров’ям. Це тільки слухання, протягом яких Суд визначає прийнятність позову, але рішення буде оголошене пізніше, вочевидь, через декілька тижнів».

Тимошенко визнають політичним в’язнем – експерти

Головний акцент розгляду справи Тимошенко у Страсбурзькому суді деякі українські експерти вбачають у тому, що її, вочевидь, офіційно визнають політичним в’язнем. До такої ж думки схиляються й представники європейських аналітичних центрів. Причому політологи переконані, що таке рішення буде дуже болючим для українсько-європейських відносин, які від часу ув’язнення Тимошенко та інших членів колишнього уряду суттєво погіршилися.

«Визнання Тимошенко політичним в’язнем буде наче посипання сіллю дуже відкритої рани, що вже утворилася між Україною та Євросоюзом. Це погіршить відносини, ще більше їх заполітизує напередодні вирішальних парламентських виборів», – сказала Радіо Свобода аналітик із Європейського політичного центру Аманда Поль.

Характерно, що цей брюссельський експерт доволі критично оцінює позицію об’єднаної Європи як щодо справи Юлії Тимошенко, так і з огляду на відмову ЦВК в її реєстрації для участі у жовтневих виборах.

«Європейський Союз насправді чітко не визначився, на яких підставах оцінювати те, наскільки вибори, в яких Тимошенко та деякі інші опозиціонери не братимуть участі, будуть вільними й чесними. Це виглядає як «сіра зона», що насувається з боку Європи. Хоча саме в її інтересах було б напередодні виборів мати чітку позицію в цьому питанні. Натомість європейці щодо відмови реєструвати Тимошенко мають якусь неузгодженість у думках», – каже Аманда Поль.

Вона також висловила припущення, що «різнобій» підходів різних євроустанов та європейських столиць до української проблематики породжений суперечностями, котрі нині панують усередині європейської співдружності.
XS
SM
MD
LG