Доступність посилання

ТОП новини

Чи зв’яже Україну нитка «Північного потоку»?


Київ – Росія завершила будівництво другої нитки «Північного потоку» – газопроводу, який поєднує її з Європою в обхід України. «Газпром» уже заявив про намір взагалі відмовитися від української ГТС у майбутньому, а деякі російські політологи вважають, що будівництво альтернативних українським газопроводів «укаже шлях» Україні до Митного Союзу. Українські економісти, однак, переконані: заяви росіян – звичайна бравада, реальних підстав вони під собою не мають і потрібні лише для психологічного тиску на Київ.

«Газпром» обіцяє уже в жовтні цього року запустити другу нитку «Північного потоку». Цей газопровід з’єднує Росію і Німеччину через Балтійське море. Після запуску обох ниток потужність трубопроводу складе 55 мільярдів кубометрів газу на рік.

Разом із «Південним потоком», який планують ввести в експлуатацію за три роки, вони повинні скласти альтернативу українській газотранспортній системі.

За повідомленнями інформагенцій, очільник «Газпрому» Олексій Міллер заявив на цьогорічному зібранні учасників Європейського ділового конгресу, що обидва потоки, коли їх добудують, позбавлять Європу «небезпечної залежності від політики транзиту російського газу через Україну, яка вже двічі блокувала поставки».

«Україна поза союзом із Росією загнивала й розвалювалась»

У короткостроковій перспективі це, звісно, погіршить українсько-російські відносини, але потім Україна зрозуміє, що «недостатньо близьке співробітництво з Росією – це для неї глухий кут», вважає політолог, колишній депутат Держдуми від партії «Єдина Росія» Сергій Марков.

«Україна поза союзом із Росією загнивала й розвалювалась, – переконаний російський політик. – А от якби вона вступила до Митного союзу й створила газотранспортний консорціум, а ще передала «Газпрому» контрольний пакет акцій, тоді б Росія, звичайно, вклала величезні гроші не в «Північний потік», а в українську ГТС».

Росія блефує – український експерт

Відмова від української газотранспортної системи – порожні балачки російських керівників
Валентин Землянський
Відмова від української газотранспортної системи – пусті балачки російських керівників, вважає колишній речник Нафтогазу Валентин Землянський. За його словами, попри будівництво другої нитки «Північного потоку», цього року Росія транзитуватиме через Україну стільки ж газу, що й торік.

Небезпеку для української ГТС складає хіба що «Південний потік» через Чорне море, якщо його побудують. Але для цього будівництва росіянам потрібні надвисокі інвестиції, які буде дуже складно окупити, враховуючи те, що Європа скорочує споживання російського газу. Водночас Сполучені Штати мають намір через кілька років експортувати туди свій газ, чим складуть росіянам відчутну конкуренцію. Окрім того, є ще технічний момент, зауважує експерт.

«Ані «Північний», ані «Південний потоки» не мають підземних сховищ газу. Коли настають холоди серйозні, сховища дозволяють утримувати систему в робочому стані й надавати додаткові обсяги газу для споживачів у Європі. Тому в України є певні переваги у цьому плані», – зазначає Землянський.

Україна колись відмовиться від російського газу ?

В України є потенціал для того, щоб відмовитися від російського газу взагалі, вважає депутат-б'ютівець Олександр Гудима.

«Замість того, щоб будувати термінали, треба кожного року скорочувати витрати українськими господарствами, комунальної сферою і економікою загалом газу, бодай до 5 мільярдів метрів кубічних на рік. І тоді нам не буде страшна інформація, яку поширює «Газпром», – наголошує він.

За словами депутата, скорочення споживання газу можливе за умови модернізації підприємств та зменшення енерговитратності окремих господарств, зокрема, через утеплення приміщень.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG