Доступність посилання

ТОП новини

«Закручування гайок» триватиме – Путін у першому інтерв’ю після інавгурації


Москва – Президент Росії Володимир Путін дав перше після інавгурації інтерв’ю російському телеканалові мовлення за кордон RT, в якому відповів на запитання з різних тем міжнародної і внутрішньої політики – від справи Pussy Riot до ситуації в Сирії. Володимир Путін пообіцяв працювати з будь-яким президентом США, хто б не переміг на осінніх виборах. І наголосив, що проблема будівництва Сполученими Штатами системи протиракетної оборони в Європі «зачіпає життєво важливі інтереси Російської Федерації».

Найгострішими темами інтерв’ю Володимира Путіна стали ті, що стосуються внутрішньої російської політики і мають міжнародний резонанс. З приводу списку Магнітського, який передбачає санкції проти російських чиновників, винних у смерті цього юриста, Путін заявив, що Росія відповість адекватними заходами і зауважив, що в американських в’язницях навіть страчують.
США ініціювали список Магнітського. А ви знаєте, що в Росії немає смертної кари? А в США є, і там страчують й жінок
Володимир Путін

«Просто є такі люди, яким потрібен ворог, їм потрібен образ ворога. Скільки гине людей у тюрмах у тих країнах, які звинувачують Росію. Ось США ініціювали список Магнітського. А ви знаєте, що в Росії немає смертної кари? А в США є, і там страчують і жінок, зокрема. Ми, напевно, могли б скласти не один список, маючи на увазі тих, хто застосовує смертну кару», – зауважив Путін.

Російський правозахисник Валерій Борщов у коментарі для Радіо Свобода зауважив, що список Магнітського в США і в інших країнах виник тому, що в Росії ця гучна справа досі по-справжньому не розслідувана.

«Так, у багатьох в’язницях гинуть люди і порушуються права людини, але це відстежується, і винні в порушенні прав людини несуть покарання. У даному випадку ніхто, крім двох лікарів СІЗО, не притягується до відповідальності, і справа всерйоз не розслідується», – наголосив Борщов.

Путін стежить за справою Pussy Riot – адвокат

Ще одна актуальна політична тема, за якою стежать у всьому світі – кримінальна справа і дворічний вирок трьом дівчатам з панк-гурту Pussy Riot. Володимир Путін тут сам запитав журналіста, як би той переклав назву панк-групи. І тут же додав, що по-англійськи це звучить непристойно.

«Ці громадяни нав’язали громадській думці свою назву і змусили вимовляти його вголос. Чи є виправданим вирок, чи є він обґрунтованим і чи є він адекватним вчиненому, я зараз не буду коментувати. Я думаю, що в цих дівчат є адвокати, і вони повинні захищати їхні інтереси в суді. Можуть оскаржити вирок у вищій інстанції і домагатися його перегляду. Але це їхня справа, це суто юридичне питання», – зауважив президент Росії.

Адвокат однієї з учасниць панк-групи Pussy Riot Марк Фейгін вважає, що Путін суперечить сам собі, коли говорить, що не стежить за справою Pussy Riot. Оскільки тут же показує, що в курсі не тільки того, що дівчата зробили в Храмі Христа спасителя.
Путін лукавить, він у деталях і подробицях стежить за цією справою. Він у курсі всіх акцій групи «Війна»
Марк Фейгін

«Путін лукавить, коли говорить, що, мовляв, знаю про процес, але не стежу за ним. Виявляється, що він у деталях і подробицях стежить за цією справою. Він у курсі всіх акцій групи «Війна». Я думаю, що за цими справами він, звичайно, стежить. Яким чином, я не знаю, чи читає він якісь вибірки, або його референти йому дають інформацію, але деталі свідчать про його пильну увагу до цієї справи», – зазначив Марк Фейгін.

«Сподівання на діалог гаснуть»

Журналіст телеканалу RT запитав і про останні закони, ухвалені вже після повернення Володимира Путіна в Кремль. І в Росії, і за кордоном їх розцінили як закручування гайок.

«Треба зрозуміти, про що ми говоримо, що таке закручування гайок. Якщо під цим розуміти вимогу до всіх, в тому числі і до представників опозиції дотримуватися закону, то так, вона буде послідовно реалізована», – відповів Путін.

Один із російських опозиційних політиків, лідер лівого фронту Сергій Удальцов каже, що висловлювання Володимира Путіна лише підтверджують, що російський президент не збирається вести діалог із опозицією.
У його розумінні вся опозиція – це вороги, всі громадянські рухи – вороги, проти яких треба боротися
Сергій Удальцов

«У його розумінні вся опозиція – це вороги, всі громадянські рухи – вороги, проти яких треба боротися. Але він говорить: «закон», а у нас в країні закон, як дишло. Усі ми знаємо, як політичні справи розслідуються. Тому сподівання на діалог з Путіним гасне з кожним днем», – сказав Удальцов у коментарі Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG