Доступність посилання

ТОП новини

Російських ворогів демократії необхідно покарати – рекомендація європарламентарів


Брюссель – Комітет із закордонних справ Європарламенту у четвер закликав заборонити шістдесятьом російським чиновникам в’їзд на територію ЄС та володіння у Європі фінансовими активами. З цього приводу в Брюсселі ухвалили відповідні рекомендації. Мова йде про так званий «Закон Магнітського», куди внесені прізвища не лише тих, хто причетний до загибелі в СІЗО російського юриста, але й тих, хто бере участь у розгонах мирних демонстрацій, та й загалом порушує у Росії права людей.

Крістіна Оюланд, колишній міністр закордонних справ Естонії, а нині представник групи Альянсу лібералів та демократів Європарламенту, вже тривалий час закликає колег перейти від слів до діла. На нещодавній пленарній сесії у Страсбурзі вона зазначила, що російське громадянське суспільство дуже розраховує на моральну допомогу об’єднаної Європи.
«Закон Магнітського» націлений проти тих, хто порушує людські права, проти корупціонерів. Не гаймо часу!
Крістіна Оюланд

«Ми постали перед дилемою: чи продовжувати одну й ту ж стратегію, примножуючи словесні вимоги, а чи підсилити наші думки конкретними жестами, – зазначає вона. – Остання відповідь влади Росії у справі Pussy Riot знову була у дусі попередніх драконівських методів розправи. Нині настав момент істини: слів недостатньо. «Закон Магнітського» і є націлений проти тих, хто порушує людські права, проти корупціонерів. Не гаймо часу! Підтримаймо «Закон Магнітського»! Підтримаймо свободу в Росії!»

Як наслідок, в останній резолюції Європейського парламенту щодо засад зовнішньої політики депутати не лише вкотре закликали російську владу розслідувати та знайти винних у загибелі адвоката Сергія Магнітського. Звернувшись до Ради Євросоюзу, парламентарі висунули вимогу покарати всіх прямо чи опосередковано причетних до загибелі у СІЗО відомого адвоката, а також тих, хто переслідує правозахисників і журналістів Росії.

Росія погрожує «симетричними заходами»

На такій поправці до списку рекомендацій у четвер особливо наголосив Яцек Протасевич, євродепутат від найбільшої в ЄС Європейської народної партії.
Європарламент заохочує Раду ЄС зайняти чітку та активну позицію щодо решти серйозних порушень прав людини у Росії
Яцек Протасевич

«Європарламент заохочує Раду ЄС зайняти чітку та активну позицію щодо решти серйозних порушень прав людини у Росії на базі добре задокументованих, схожих даних із незалежних джерел та незаперечних доказів. Закликаємо, до всіх винних у порушеннях застосовувати таке ж покарання, як і (щодо «Закону Магнітського)», – зауважив польський європарламентар.

Весь звіт щодо справи Сергія Магнітського та порушень засадничих прав у Російській Федерації, включно із нинішніми рекомендаціями, мають розглянути у жовтні на наступному пленарному засіданні Європарламенту.

Офіційні представники Росії раніше у відповідь на наміри візових
обмежень щодо «списку Магнітського» застерігали, що відреагують
«симетричними заходами». Щоправда, євродепутати досі не розуміють, на
яких правових підставах Кремль може скласти відповідний список
представників Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG