Доступність посилання

ТОП новини

Нову владу Грузії лякають Україною (європейська преса)


Прага – Ухвалення нового закону проти пропаганди гомосексуалізму в Україні може ще більше віддалити цю державу від ЄС і від Заходу в цілому, пишуть оглядачі. Міжнародні правозахисні організації вважають, що закон, який забороняє поширення матеріалів про сексуальну орієнтацію обмежить можливості для ознайомлення молоді з інформацією про здоров’я і знизить її громадську активність. Чимало західних аналітиків попереджають, що перемога «Грузинської мрії» мільярдера Бідзіни Іванішвілі – це також «перемога північного сусіда Грузії – Росії» і прогнозують можливість відступу демократії в Грузії так само, як в Україні.

Чеська Lidove noviny інформує, що «пропаганду гомосексуалізму в Україні каратимуть ув’язненням» і розповідає про ухвалення у першому читанні Верховною Радою України проекту закону, який передбачає 5-річний термін ув’язнення для тих, хто у будь-якій формі пропагує гомосексуалізм. Газета зауважує також, що даний проект закону України не визначає чітко, що означає «пропаганда гомосексуалізму», але стверджує, що це загрожує національній безпеці. «Поширення гомосексуалізму загрожує національній безпеці, бо веде до епідемії СНІДу, руйнує інститут родини і може посилити демографічну кризу», – цитує чеська газета проект цього закону. Газета попереджає, що такий закон реально може віддалити від ЄС Україну, яка й так має вже напружені відносини з Європою через ув’язнення Юлії Тимошенко, що стало причиною відкладення підписання з Києвом угоди про асоціацію. Гомосексуальна орієнтація була в Україні після розпаду СРСР у 1991 році легальною, але соціальні дослідження 2011 року показали, що близько 80 відсотків українців вважають гомосексуалізм негативним явищем. Організація Human Rights Watch попереджає, що закон, який забороняє публікувати й поширювати матеріали, пов’язані з гомосексуальною орієнтацією, буде для багатьох молодих людей означати обмеження доступу до інформації про здоров’я чи до суспільної активності, звертають увагу Lidove noviny. Газета також цитує голову української організації «Форум геїв» Святослава Шеремета, який каже, що в Україні наростає ненависть до гомосексуалістів, яка інколи переростає в кампанію фізичного насильства. Відкрито заявляє про свою належність до гомосексуалістів лише один гей з 80-ти, інші в Україні, як інформує чеська газета, вважають за краще приховувати свою орієнтацію.

Джеймз Керчик, аналітик Фонду захисту демократії з Берліна, пише на сторінках The Wall Street Journal, що «Росія перемогла на парламентських виборах в Грузії», бо при новій владі мільярдера Бідзіни Іванішвілі Москва може «посилити свій вплив у цій країні». Автор статті також попереджає: «Якщо Грузія й надалі буде йти західним шляхом, вона може стати подібною до Польщі чи Чехії – колишніх радянських сателітів, які нині є міцними демократіями. Якщо ж вона піде російським шляхом, їй у більшій мірі загрожує доля України та Білорусі, серед яких перша – це злодійський, квазіавторитарний режим, а друга – жорстока диктатура». «Москва отримала в Грузії перемогу руками мільярдера Бідзіни Іванішвілі», – резюмує Джеймз Керчик на сторінках впливового західного видання.

Західна преса вустами своїх спортивних оглядачів високо оцінює нічию (1:1) у футбольному матчі Ліги чемпіонів Європи, що її здобув у Турині донецький «Шахтар» у жорсткій боротьбі з місцевим «Ювентусом». Таким чином, «Шахтар» після двох ігор у групі Е набрав 4 очки – так само, як лондонський «Челсі», – і обидві команди очолюють цю групу. «Ювентус» посідає друге місце після двох нічиїх, аутсайдером є данський «Нордшелланд» – без очок. Після цього туру і перемоги вдома у «Нордшелланда» з рахунком 4:0, тренер лондонського «Челсі», італієць Роберто Ді Маттео, заявив на сторінках The Guardian: «...ми очікували важкої боротьби в цій групі…, і нічия «Шахтаря» в Турині є свідченням цього. Український чемпіон є дуже доброю командою, і нам буде важко вийти з групи».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG