Доступність посилання

ТОП новини

Відеокамери на дільницях – це ознака «фасадної демократії» – Айвазовська


Янукович боротиметься з фальсифікаціями відеозйомкою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Відеокамери на виборчих дільницях забезпечать прозорість виборів, обіцяє Президент Віктор Янукович. А компанія-постачальник обладнання наголошує, що виділена урядом на це сума в один мільярд гривень не є завеликою. Натомість представники опозиції та експерти вважають цю технологію марнуванням коштів, бо найважливіші етапи виборів транслюватися не будуть.

Майже мільярд гривень, які український уряд виділив на встановлення відеокамер на виборчих дільницях, отримала компанія «Сітронікс інформаційні технології Україна». Компанія подала пропозицію про забезпечення відеотрансляції виборів, і за результатами урядового моніторингу Кабмін призначив її виконавцем робіт, відповіли на запит Радіо Свобода у Держспецзв’язку.

У відомстві також запевняють, що за рішенням ЦВК цю систему відеоспостереження перевірять на предмет захисту інформації. Мільярд гривень – є досить обмеженою сумою для того, щоб обладнати відеоспостереженням усі дільниці, наголосив Радіо Свобода піар-менеджер компанії «Сітронікс» Віталій Мухін. Він розповів і про те, як система працюватиме.

У день голосування в мережі інтернет буде доступна трансляція усіх дільниць
Віталій Мухін
«Одна камера буде встановлена над столом виборчої комісії, інша – над урнами, куди вкидають бюлетені. Обидві камери фіксуватимуть події на дільниці. Те, що відбувається в кабінках, зніматися не буде, бо це є таємницею голосування. У день голосування в мережі інтернет буде доступна трансляція усіх дільниць, на яких встановлені камери», – повідомив представник «Сітронікс».

Спостерігати за дільницями зможуть усі, хто має доступ до інтернету – Янукович

Десятого жовтня Президент Віктор Янукович під час візиту на одне з підприємств Київщини заявив, що відеокамери на дільницях зроблять вибори повністю прозорими та унеможливлять масштабні фальсифікації.
На порушення система реагуватиме моментально. Це відео згодом зможе використовуватися в судах
Віктор Янукович

«Відеокамери будуть на більшості виборчих дільниць, і тепер усі люди, які мають Wi-Fi або інший доступ у мережу, зможуть спостерігати за тим, як тривають вибори. На порушення система реагуватиме моментально. Це відео згодом зможе використовуватися у судах», – зауважив Янукович.

За словами Президента, підтримана ним ініціатива парламенту щодо відеоспостереження на виборах, доводить, що влада налаштована зробити вибори максимально прозорими й демократичними.

Найцікавіше пройде повз відеокамери?

Тим часом в опозиції до відеокамер на дільницях ставляться скептично, а то й з осудом. Так, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк говорить про дві функції відеотрансляції: створити ілюзію прозорості й залякати виборців.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська
Експерти, зі свого боку, наголошують, що відеотрансляції голосування не достатньо, бо поза увагою залишаються не менш важливі моменти виборчого процесу. Таку думку висловила Радіо Свобода координатор мережі «Опора» Ольга Айвазовська.
Відеозапис не є доказом у суді, і невідомо, яка юридична вага відеозаписів із дільниць
Ольга Айвазовська

«Відеокамери – це ознака так званої «фасадної демократії». Згадаймо, що відеозапис не є доказом у суді, і невідомо, яка юридична вага відеозаписів із дільниць. Громадський контроль був би реальним, якби відео з дільниць транслювалося і під час підрахунку голосів. А ще краще було б витратити ці гроші на спостереження за роботою окружкомів і ЦВК, бо це найбільш проблемні місця щодо фальсифікацій», – зазначає Ольга Айвазовська.

Що ж до масштабів можливих фальсифікацій, і того, якою мірою їх зможуть відобразити відеокамери на дільницях, – експерти таких оцінок не роблять.

На сьогодні камери встановлені на переважній більшості дільниць, окрім місць голосування на режимних об’єктах. Зокрема, у Харківській області цей показник перевищив 90% від усіх дільниць, повідомляє місцева влада.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG