Доступність посилання

ТОП новини

Одне із озер Дніпропетровська заливають стоками та сміттям


Oзеро Куряче на житловому масиві «Ліобережний-3», Дніпропетровськ
Oзеро Куряче на житловому масиві «Ліобережний-3», Дніпропетровськ
Дніпропетровськ – Одне із озер Дніпропетровська може зникнути,
стверджують місцеві мешканці. Розташоване у приватному секторі обласного центру озеро Куряче відповідало своїй назві лише в давнину, коли його могли перейти бродом навіть курки. В останні десятиліття його глибина сягала десяти метрів і воно було одним із улюблених місць відпочинку городян. Але зараз в озеро скидають стоки із гаражних кооперативів, автомийок, виробничих цехів і котельної. А забудовник, який неподалік зводить висотки, хоче зливати сюди ще й будівельне сміття. Про це заявляють місцеві мешканці. Натомість забудовник звинувачення відкидає.

Людмила мешкає у приватному секторі біля озера не одне десятиліття. Каже: в часи її дитинства Куряче було незамуленим, а вода – кришталево чистою. Після будівництва неподалік масиву висоток в озеро почали скидати дощові води разом з вуличним сміттям, а кілька років тому в стічних водах почали помічати відходи м’ясного виробництва.

Труба, через яку течуть смердючі стоки в озеро
Труба, через яку течуть смердючі стоки в озеро
Жінка каже: наразі Курячому загрожує ще одна біда: забудовник, що звів неподалік перший будинок у рамках програми «Доступне житло», хоче прокласти до озера свій колектор.

«Кілька років тому каналізація прорвала і люди були по коліно в фекаліях –20 подвір’їв. Люди скаржились, а райвиконком допоміг лише машиною щебеню. Ми не хочемо, щоб нас знову затопило фекаліями. Ми п’ємо воду з криниць, ту, що з озера тече», – розповідає мешканка приватного сектора Людмила.

«Чоловік, який живе поблизу озера, розказав, що щодня по десять черепах збирає і закопує, вони мертві. А озеро в нас дуже гарне. Тут черепахи, тут п’явки, тут маленькі бірюзові жабки», – додає її сусідка Юлія.

У будівельній компанії всі звинувачення відкидають. Як повідомив Радіо Свобода керівник фірми-забудовника Юрій Хідько, фекальні та зливові стоки новобудов спрямують не в озеро, а на очисні споруди.

Газова труба, яку руйнують стічні води озера
Газова труба, яку руйнують стічні води озера
«То тут робили ремонт зливової каналізації і люди зразу не зрозуміли, що до чого. Їм просто не пояснили спочатку. Стоки підуть в загальноміську каналізацію, звичайно», – запевнив представник будівельної компанії.

Мешканці приватного сектору в такі запевнення не вірять, кажуть, що будівельники вже пропонували одній власниці продати під знесення сарай, аби прокласти трубу до озера.

Озера видавили, висушили, вони заросли, заболотились, відновлювати їх ніхто не буде

А екологи б’ють на сполох: унікальний водний об’єкт і без тієї труби може загинути. Керівник міської організації руху «За право громадян на екологічну безпеку» Наталя Кожина розказує: озерну воду не так давно досліджували, вона вже не відповідала нормам.

Дуже не хочеться втратити ще одне озеро на лівому березі. Там свого часу була ціла низка озер, на картах Катеринослава 1913-1919 року – ціла мережа озер. Зараз їх нема
Наталя Кожина
«Дуже не хочеться втратити ще одне озеро на лівому березі. Там свого часу була ціла низка озер, на картах Катеринослава 1913-1919 року – ціла мережа озер. Зараз їх нема. Їх видавили, висушили, вони заросли, заболотились, відновлювати їх ніхто не буде. А ось це озеро поки існує», – зазначила в коментарі Радіо Свобода еколог.

Зараз мешканці приватного сектора збирають підписи на захист озера. Заявляють: якщо влада не реагуватиме, самочинно забетонують стічну трубу. Між тим у міськраді їм відповіли обіцянкою з’ясувати ситуацію вже «після виборів».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG