Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську для загалу відкрили найбільший у світі єврейський центр


У неділю в Дніпропетровську для широкого загалу відкрився найбільший у світі , 22-поверховий єврейський центр «Менора».

Упродовж дня єврейська громада влаштовує для мешканців та гостей міста безкоштовні екскурсії «Менорою», майстер-класи з національної кухні та ремесел, концерти, розваги, частування тощо. Відвідати центр цього дня прийшли тисячі людей, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Єврейський центр у Дніпропетровську
Єврейський центр у Дніпропетровську
У галереї комплексу працюють реконструйовані міні-майстерні Катеринослава початку 20-го століття, у яких працювали єврейські майстри, – чоботарі, шевці, фотографи, художники-портретисти тощо.

«Менора – це своєрідна чаша, посудина, форма, яка вимагає наповнення. Ми хочемо, щоб в ній вирувало життя, щоб кожен відвідувач відкрив для себе щось цікаве», – сказав член правління Дніпропетровської єврейської громади Олег Ростовцев.

Безкоштовні екскурсії Музеєм Голокосту, який запрацював у «Менорі», цього дня водить директор музею, керівник дослідницького інституту «Ткума» Ігор Щупак, а також співробітники музею. За його словами, музей, розташований на понад одній тисячі квадратних метрів, включає в себе сотні унікальних експонатів.

«Для того, щоб просто обійти всі експонати музею, не зупиняючись, необхідно близько 40 хвилин. Кожен експонат у нашому музеї унікальний. Звичайно ж, є експозиція присвячена Катеринославу. Особливе місце займає експозиція, присвячена Другій світовій війні і Голокосту , відвідувачі зможуть також дізнатися і про відродження єврейської культури після війни. Ми розвінчувати міфи і стереотипи, до яких звикли за радянських часів», – сказав історик.

Як зазначив Ігор Щупак, невдовзі музей має стати науково-просвітницьким центром: вже у листопаді там відкриють «недільний університет» з вивчення історії та культури євреїв, а також інших народів світу.

У концертній залі «Синай» комплексу в неділю до вечора триватимуть концерти, а завершить програму гумористичне шоу.

16 жовтня у Дніпропетровську найбільший у світі єврейський центр напівофіційно презентували для віп-гостей з різних країн світу та журналістів. Бізнесмени, які фінансували проект, відмовились оприлюднити його кошторис.
XS
SM
MD
LG