Доступність посилання

ТОП новини

Голодомор 1932-33 років – один з актів геноциду ХХ століття


Київ – 13 листопада у Києві стартували заходи на вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–33 років. Їх розпочали конференцією «Голодомор у світлі політики масового винищення цивільних у ХХ столітті». Йдеться про злочини геноциду, які ставалися в різних країнах у минулому столітті.

Згідно з визначенням ООН, геноцид – це фізичне знищення представників нації або соціального класу, або ж їхня депортація в умовах, що неминуче призводять до смерті. У ХХ столітті науковці виокремили кілька десятків актів геноциду, які вплинули на подальший розвиток окремих держав та існування цілих народів. Наприклад, 1915 рік – винищення вірмен в Османській імперії; у роки Другої світової війни (1939–1945 роки) – Голокост, тобто винищення євреїв нацистами, та геноцид ромів (циган). У липні 1995 року мало місце масове убивство боснійськими сербами земляків-босняків, яких раніше називали «боснійськими мусульманами».

Голодомор українців у 1932–33 роках є не що інше, як акт геноциду, оскільки його особливості відповідають основним характеристикам актів геноциду, вважають науковці.

Наука про Голодомор

Учасники нинішньої конференції згадали працю американського професора Роберта Конквеста «Жнива скорботи». У ній науковець писав, що конфіскація урожаю зерна та інших продуктів харчування у селян була спланована радянською владою і призвела у 1932–33 роках до масового убивства селян голодом. При цьому влада мала значні запаси зерна у резервах і здійснювала його експорт за кордон, наголошував Конквест.
Голодомор – «економічна операція» радянської влади проти українського селянства
Андрій Козицький

Як заявив доцент Львівського національного університету Андрій Козицький, «Голодомор – «економічна операція» радянської влади проти українського селянства, яке не підтримало нову модель господарювання (колективізації) і дотримувалось принципів, несумісних із соціалістичними принципами життя та господарювання». Голодомор не лише призвів до багатомільйонних людських втрат, але й змінив свідомість та суспільну психологію українців.
В українців виник так званий поріг допустимого ризику
Андрій Козицький

«В українців виник так званий поріг допустимого ризику. Як людина буде ставитись до влади, чи намагатиметься вона увійти до цієї влади? Бо ж людина бачила, що у голод вижили ті, хто допомагав у той чи інший спосіб радянському режимові. Друге питання – це ставлення до стратегії будівництва життя. Це те, що в Україні описують як принцип «аби не гірше», «аби не було війни». Я вважаю, що це значною мірою теж наслідок постгеноцидного синдрому», – розповів Радіо Свобода науковець.

Професор Національного університету імені Шевченка Володимир Сергійчук дослідив особливості Голодомору-геноциду в Україні й Казахстані – при цьому, як стверджує науковець, у казахських степах у 1930-і роки гинули саме українці.

«Ті казахи, які жили ближче до кордону Казахстану з Росією, узбецькими і киргизькими районами, взяли все своє майно (а це здебільшого худоба) і пішли туди, рятуючись від голоду, – каже Сергійчук. – Українці цього не змогли зробити, вони працювали на землі, вони намагались врятуватись у самому Казахстані».

За даними казахських та російських архівів, у 1930-і роки у Казахстані від голоду загинули десятки тисяч українців, сказав Сергійчук. Він запропонував учасникам нинішньої конференції до листопада наступного року, коли світ відзначатиме 80-і роковини Голодомору, довести факт геноциду українців новими науковими дослідженнями.

Громадськість і влада про Голодомор

Відповідно до соціологічного опитування, проведеного в Україні 2010 року, понад 60 відсотків українців вважають Голодомор геноцидом.

2003 року Верховна Рада Україна проголосувала, а 2006 року офіційно визнала Голодомор геноцидом українського народу. Президент України Віктор Янукович назвав Голодомор «цілеспрямованим злочином» і запевнив, що в Україні за цей злочин завжди засуджуватимуть сталінський режим. Про це він заявив у жовтні 2010 року під час візиту до Канади.

«Це жахлива подія в історії українського народу, в історії сусідніх з Україною народів: Білорусі, Росії, Казахстану – це дійсно був цілеспрямований злочин проти власного народу, і люди, які загинули під час Голодомору, величезна кількість людей, це були наші предки. Це люди, яких втратила країна, втратили сім’ї, і ця пам’ять для сучасного суспільства залишається святою. Ми завжди засуджуватимемо той режим сталінський, який у ті роки скоїв цей злочин», – сказав Янукович.

2010 року судовим розглядом завершилася кримінальна справа за фактом здійснення злочину геноциду. Винними суд визнав сім вищих керівників СРСР та УСРР, і констатував, що за даними науково-демографічної експертизи загальна кількість людських втрат від Голодомору становить 3 мільйони 941 тисячу осіб. Також, за даними слідства, було визначено, що втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі осіб.

24 листопада о 16:00 Україна запалить Свічку пам’яті жертв Голодомору-геноциду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG