Доступність посилання

ТОП новини

Кузьміну скасували візу. Хто наступний?


Київ – Суддя Печерського райсуду Києва Родіон Кірєєв може стати наступним, після Рената Кузьміна, кому заборонять в’їзд до США, стверджують політичні експерти. Володимира Литвина, Леоніда Кучму і Віктора Пінчука до цього списку радить додати екс-майор держохорони Микола Мельниченко. Утім, політологи припускають, що у списку «нев’їзних» може залишитися лише одне прізвище – першого заступника Генпрокурора.

Позбавлення першого заступника Генерального прокурора Рената Кузьміна американської візи – це провокація, заявив Радіо Свобода колишній майор держохорони Микола Мельниченко. За його словами, ця акція може бути інспірована одним з українських олігархів заради помсти Кузьміну.

«Потрібно, щоб не пускали корупціонерів, які займалися і пограбуванням країни і політичними вбивствами. Це Литвин Володимир, Пінчук (Віктор – ред.), зять Кучми, і це сам Кучма. Потрібно зробити так, щоб право було до них застосовано», – наголосив Мельниченко.

Водночас, на думку Миколи Мельниченка, якщо до США не впускатимуть українських прокурорів, міліціонерів, суддів та депутатів, які порушують закони, то отримати візу не зможе кожен другий з них.

Кандидатура Кузьміна ідеальна для подібних показових санкцій – Яхно

Позбавлення Рената Кузьміна візи – лише разова акція, вважає політолог Олеся Яхно. Нині не йдеться про системні заходи щодо України.

Не буде цей список занадто довгим
Олеся Яхно
«Кандидатура Кузьміна ідеальна для подібних показових публічних санкцій. Дуже багато людей, навіть і всередині самої України, зацікавлених у тому, щоб Кузьмін потрапив у цей список. Тут просто зійшлися інтереси різних сторін і різних гравців», – зауважила Яхно.

На думку Олесі Яхно, зсередини України санкції щодо Рената Кузьміна лобіювалися через його намагання притягнути до відповідальності колишнього Президента Леоніда Кучму.

Йдеться про точкові відмови окремим прокурорам та суддям – Карасьов

Водночас, за словами політолога Вадима Карасьова, найближчим часом небажаними у США можуть стати й інші посадовці, причетні до позбавлення волі опозиційних політиків Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

«Мова йде не про список, в якому будуть усі чиновники, а мова йде про точкові відмови щодо віз окремим прокурорам та окремим суддям в Україні. Перший – це Кузьмін.
Якщо б із проханням про візу звернувся пан Кірєєв, я гадаю, йому би теж відмовили
Вадим Карасьов
Якщо б із проханням про візу звернувся пан Кірєєв, я гадаю, йому б теж відмовили. Поки що це серйозні натяки на майбутні проблеми, якщо ситуація з Тимошенко та Луценком не буде врегульована у рамках законності і права», – зазначив Карасьов.

Генпрокуратура оприлюднила на своєму сайті листа Рената Кузьміна до президента США Барака Обами про те, що в жовтні посол Сполучених Штатів в Україні повідомив його про анулювання багаторазової п’ятирічної візи до США. При цьому Кузьмін заявив, що причини цього йому не пояснили. Він пов’язує це з розслідуванням справи про вбивство 1996 року підприємця і депутата Євгена Щербаня, у причетності до якого Генпрокуратура нині звинувачує колишніх прем’єрів Юлію Тимошенко і Павла Лазаренка.

Пізніше посол Сполучених Штатів в Україні Джон Теффт повідомив, що Ренату Кузьміну дійсно скасували багаторічну візу, але це не є наслідком його слідчих дій у справі Щербаня та ніяк не пов’язано зі впливом прихильників Юлії Тимошенко у США. Він також запевнив, що Кузьміну відома справжня причина скасування його візи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG