Доступність посилання

ТОП новини

Білий дім розкритикував візит відомих американців до Північної Кореї


Виконавчий голова компанії Google Ерік Шмідт
Виконавчий голова компанії Google Ерік Шмідт
Прага – Виконавчий голова компанії Google Ерік Шмідт та колишній посол США в ООН Білл Річардсон прибули в понеділок до столиці Північної Кореї Пхеньяна з досить суперечливим, як вважають у США, приватним візитом. Білий дім розкритикував напередодні ці відвідини закритого від світу комуністичного режиму, коли у Пхеньяні нещодавно здійснили випробовування балістичних ракет далекої дії.

Білл Річардсон, колишній посол США в ООН та колишній губернатор американського штату Нью-Мексико, у понеділок перед тим, як відбути до Пхеньяна, зустрівся з журналістами у Пекіні. Річардсон заявив, що ні він, ані Ерік Шмідт не передаватимуть жодних американських послань керівництву Північної Кореї.

«Це – приватна гуманітарна місія, не пов’язана з американським урядом. Ми не є представниками влади США. Мета поїздки гуманітарна, під час якої ми намагатимемося оцінити економічну ситуацію в Північній Кореї та обговорити проблему із затриманим тут американцем. Мене непокоять ракетні запуски Пхеньяна, з якими у Північній Кореї просунулися вперед. Ми бажаємо, щоб вони обмежили свою програму ядерної зброї. Ми маємо наміри вести з ними розмову на цю тему. Як приватні особи, ми не пов’язані з американським урядом», – заявив Річардсон журналістам.

Причини візиту представника Google не зовсім зрозумілі – спостерігачі

Білл Річардсон як колишній американський дипломат, котрий вів переговори з владою Північної Кореї з різних питань, сказав, що одне із завдань його поїздки – домогтися визволення з ув’язнення Кеннета Бея, американського громадянина корейського походження, заарештованого в Північній Кореї минулого року.

Річардсон заявив, що він зв’язався з сином Бея перед поїздкою і буде намагатися зустрітися з заарештованим.

«Зрозуміло, що ми будемо вести мову про фінансову ситуацію, про гуманітарне становище, про проблему американського затриманого в Північній Кореї. Я розмовляв із сином затриманого, він побажав, щоб я спробував повернути його батька. Ми думаємо, що це буде важко зробити. Але ми збираємося спробувати, зустрітися з ним і побачити, в яких умовах він перебуває. Так що є й інша, гуманітарна сторона цієї поїздки», – наголосив колишній посол США до ООН.

Білий дім розкритикував цей візит відомих американських осіб до Північної Кореї, з якою Вашингтон не має дипломатичних стосунків.

Причини участі в цьому візиті виконавчого голови корпорації Google Еріка Шмідта, як кажуть спостерігачі, не зовсім зрозумілі. Він є одним із найбільш потужних американських менеджерів, який будь-коли відвідував Північну Корею відтоді, як цю державу очолив молодий Кім Чен Ин рік тому.

Хоча Річардсон сказав, що виконавчий голова Google бажає отримати безпосередню інформацію про економіку Північної Кореї та соціальні ЗМІ в цій країні. Шмідт є прихильником широкого доступу в усьому світі до інтернету і новітніх технологій. Новий лідер у Пхеньяні Кім Чен Ин оголосив одним із пріоритетів освоєння новітніх технологій як шлях до економічного розвитку його бідної країни. Але влада в Північній Кореї досі зберігає в силі один із найбільш суворих законів, котрий фактично ізолює державу від світового інтернету.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG