Доступність посилання

ТОП новини

Нова Верховна Рада – ті самі «кнопкодави»?


Київ – Призначення нового голови Нацбанку опозиція вважає нелегітимним, оскільки під час голосування у ньому взяли участь картки відсутніх у сесійній залі депутатів. Громадянський рух «Чесно» констатує повернення до «традицій» Верховної Ради минулого скликання, відмовитись від яких обіцяли представники майже всіх політичних сил. А регіонали, яким закидають кнопкодавство, звинувачують опозицію у подвійних стандартах.

Звільнення з посади голови Нацбанку чинного віце-прем’єра Сергія Арбузова і призначення Ігоря Соркіна відбувалося з порушенням Конституції, вважають представники опозиційних сил. Зокрема, про відмову визнавати призначення легітимним заявив лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок.

Опозиційні депутати намагалися зашкодити «піаністам», деякі з яких прикривалися газетами, голосуючи картками колег. Заважав кнопкодавам і депутат від «Батьківщини» Володимир Арєв. У коментарі Радіо Свобода він зауважив: «Сьогодні був помічений мною Нестор Шуфрич. Причому досить цікаво вони роблять: спочатку голосують ніби за себе, а тоді уже наприкінці голосування, щоб не було часу втрутитись, бо на все відводиться 10 секунд, вони за останні кілька секунд голосують ще за когось».

Опозиція також стверджує, що фракція Партії регіонів отримала 14 дублікатів карток для голосування за відсутніх колег.

Лідер фракції Партїі регіонів Олександр Єфремов, однак, заперечив, що давав комусь вказівки голосувати за депутатів-прогульників.

А його колега по фракції Володимир Олійник каже, що це опозиція влаштувала в сесійній залі «конституційний шабаш», вимагаючи виконувати одне положення Основного закону та ігноруючи решту. За його словами, партійна символіка і плакати заборонені у сесійній залі, на що не зважають опозиціонери.

«Терпіти конституційний анархізм з боку опозиції, цей шабаш ми не будемо! Дотримання Конституції є обов’язковим по всіх статтях», – наголошує депутат.

Опозиція протестує – «піаністам» на руку?

За словами учасника громадянського руху «Чесно» Вадима Гудими, близько десятка зафіксованих опозиційними депутатами «піаністів» – це квіточки. Коли опозиція на знак протесту покинула сьогодні сесійну залу, за відсутніх колег почали голосувати абсолютно не криючись, говорить він.
У другій половині дня ми бачили повернення до найгірших днів роботи попереднього парламенту
Вадим Гудима

«Стара тактика вийти із зали і начебто щось зміниться, як і в минулому парламенті, не працює. Поки депутати бачать, що на них сконцентрована увага, вони намагаються якось «тримати обличчя», – розповів Вадим Гудима у коментарі Радіо Свобода. – На жаль, у другій половині дня ми бачили повернення до найгірших днів роботи попереднього парламенту».

Володимир Ар’єв закликає боротися із кнопкодавами через запровадження сенсорних кнопок, які потрібно буде утримувати протягом всього відведеного на голосування часу. Активісти «Чесно», в свою чергу, наголошують на персональній відповідальності депутатів перед виборцями. Однак нагадують, що українці обрали до Верховної Ради нового скликання 331-го порушника критеріїв «Чесно» (прогулювання засідань, голосування чужою карткою) зі скликання попереднього.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG