Доступність посилання

ТОП новини

Азаров каже про покращення, а Світовий банк погіршує прогнози ВВП


Київ – Прем’єр Микола Азаров заявляє, що впродовж минулого року життя в Україні покращилося, оскільки продукти харчування подешевшали, а обсяг депозитів громадян зріс. Про це він заявив у середу на засіданні Кабміну. Банкіри та економісти зі статистикою прем’єра погоджуються, але кажуть, що на рівень життя громадян ці фактори не вплинули. І доки урядовці очікують на новий кредит від МВФ, Світовий банк у чотири рази погіршив прогноз зростання ВВП України в наступному році.


За словами українського Прем’єр-міністра Миколи Азарова, попри нестабільну економічну ситуацію у світі, роздрібний товарообіг в Україні за минулий рік зріс на 16%, а порівняно з 2009 роком – на 50%.
На 7-22 % знизились ціни на овочі, яйця, цукор, рис, продукти переробки зернових, молоко та молочну продукцію, масло.
Микола Азаров

«Тобто люди почали вкладати в купівлю товарів і послуг наполовину більше ніж три роки тому. У минулому році було зафіксоване вагоме зниження цін на дуже важливі товари. Так, на 7-22 % знизились ціни на овочі, яйця, цукор, рис, продукти переробки зернових, молоко та молочну продукцію, масло. Вперше за останні 8 років зросло виробництво молока (порівняно з 2011 роком на 3%). Причому це відбувалося в умовах стабільної цінової ситуації. Вдруге за роки незалежності індекс споживчих цін у 2012 році був нижчий від минулорічного і становив 99,8%», – сказав Микола Азаров.

Обсяг депозитів зріс за рахунок великих відсотків – експерт

При цьому, прем’єр додав, що в Україні ще й зріс обсяг депозитів від населення – у минулому році майже на 60 мільярдів гривень. «У цей же час обсяг депозитів громадян у банку виріс минулого року майже на 60 мільярдів гривень, або на 19%. А порівняно з 2009 роком – на 155 мільярдів гривень, або на 73%. Депозити населення в банках сьогодні досягли 366 мільярдів гривень, а це, між іншим, дорівнює річним доходам державного бюджету».

Темпи зростання активів банків у 2012 році знизились майже вдвічі і тому банки притягували депозити населення за рахунок високих відсоткових ставок, пояснює президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.
Банки для того, щоб вирішувати проблеми з ліквідністю, змушені були задирати страшно відсоткові ставки. Деякі банки навіть пропонували більше ніж 30%, навіть 35%.
Олександр Сугоняко

«В 2012 році відсоткові ставки по строковим депозитам населення в грудні сягали 20% а то й 22% в окремі дні. Для порівняння в найбільший «розгул» кризи в лютому 2009 року відсоткові ставки за депозитами були 20,6%. В нас кризи немає, а відсоткові ставки отак підскочили. – Банки для того, щоб вирішувати проблеми з ліквідністю, змушені були задирати страшно відсоткові ставки. Деякі банки навіть пропонували більше ніж 30%, навіть 35%. І природно, що таким чином вони притягували цей ресурс. Але це ні про що не говорить. Це говорить про те, що у банків не було коштів, ліквідності не було і для того, щоб вирішувати цю проблему, вони за таку ціну брали гроші у населення», – каже Олександр Сугоняко.

«2012 рік явно не можна занести в плюс до економічного розвитку»

А несли українці гроші в банк під високі відсотки, щоб захистити свої гривневі доходи від інфляції і девальвації, додає економіст Андрій Новак.
Заяви Прем’єр-міністра, що українці стали жити краще за критерієм збільшення депозитів не відповідають дійсності.
Андрій Новак

«Заяви Прем’єр-міністра про те, що в 2012 році українці стали жити краще за критерієм збільшення депозитів у банківській системі, м’яко кажучи, не відповідають дійсності, тому що є більш об’єктивний критерій – динаміка реальних доходів населення і динаміка реальних цін на ті споживчі товари і послуги, якими більшість населення користується. В той же час стан реальних доходів населення і цін на той реальний кошик, яким живе більшість українців, говорить про те, що 2012 рік явно не можна занести в плюс до економічного розвитку як країни в цілому, так і фінансового стану переважної більшості українців», – каже економіст.

Тим часом Світовий банк погіршив прогноз зростання українського ВВП (з 3,5% до 2,2%) наступного року. Про це йдеться в новому аналітичному огляді банку про глобальні економічні перспективи. Відтак Світовий банк прогнозує, що ВВП України зросте у 2013-му лише на 0,5%. Раніше він прогнозував – 2%.

Водночас перший віце-прем’єр Сергій Арбузов і міністр фінансів Юрій Колобов вирушили до США. Економісти припускають, що таким чином урядовці налагоджують роботу з потенційними інвесторами та готуються до приїзду місії МВФ в Україну, запланованого на 24 січня. Перш за все, прогнозують фахівці, у США йтиметься про узгодження попередніх сум, на які могла б Україна розраховувати. Раніше перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов заявляв, що Україна розраховує отримати новий кредит від МВФ у сумі 15 мільярдів доларів.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG