Доступність посилання

ТОП новини

Британія може вийти з ЄС, а від цього постраждає Україна?


Лондон – Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон окреслив план дій свого уряду щодо Європи. Він заявив, що Лондон хоче змін у ЄС, щоб зменшити повноваження центральних органів у Брюсселі на користь національних парламентів та урядів.

Прем’єр Дейвід Камерон також пообіцяв, що британці матимуть можливість на референдумі висловити думку щодо можливості виходу своєї країни з Євросоюзу.

Британія дає зрозуміти, що не може брати участі у процесах тіснішої інтеграції Євросоюзу та централізації повноважень у Брюсселі.

Те, що країни, які користуються спільною європейською грошовою одиницею, вважають виходом з кризи, Лондон розглядає як замах на принципи ЄС як спільноти суверенних націй.

Прем’єр-міністр Камерон наголосив, що головні питання повинні вирішувати національні парламенти й уряди окремих держав, а не чиновники у Брюсселі.
Дейвід Камерон
Дейвід Камерон

«Я б хотів, щоб ці зміни були запроваджені для усього ЄС, а не лише для Британії. Але, якщо бажання нової угоди для усіх немає, тоді Британія буде готова сама домагатися потрібних нам змін у переговорах із європейськими партнерами. Наступний маніфест Консервативної партії 2015 року проситиме повноважень від британського народу, щоб консерватори домагалися домовленостей на нових умовах. То будуть відносини, в основі яких спільний ринок. А коли ми закінчимо переговори про перегляд взаємин, ми проведемо референдум із простим вибором: або залишатися у Євросоюзі на тих нових умовах, або повністю припинити членство», – пообіцяв лідер британських консерваторів, багато з яких віддавна закликають до змін у відносинах із ЄС.

Згідно зі статистичними даними, зараз близько половини британців готові підтримати вихід із Євросоюзу, але після 2015 року становище може бути зовсім іншим.

Наслідки для України

У Брюсселі тим часом кажуть, що Лондон дратує своїми постійними вимогами, але визнають, що без Британії Євросоюз був би ослабленим і дипломатично, і військово та економічно.

Досі саме британці на противагу, наприклад, Франції гучно заявляли про потребу подальшого розширення Євросоюзу, і Лондон стверджував, що у майбутньому бачить в ЄС також Україну.

Чи зменшилися б європейські перспективи України, якби Британія вийшла з ЄС?

Політолог із брюссельського центру Карнеґі Ольга Шумило-Тапіола вважає цю проблему надто віддаленою, а перешкоди для євроінтеграції, за її словами, є в самій Україні.

«Я думаю, що, окрім Великобританії за подібну позицію виступає ще кілька держав-членів, наприклад, великий партнер України Польща. Тому я думаю, що розмови про подальше розширення ЄС не закінчаться. Але сьогодні ніхто не говорить про розширення ЄС на такі країни, як Україна, через ситуацію в самому ЄС, але й також зважаючи на ситуацію в Україні. Тому наразі це довгострокові спекуляції», – каже український політолог у Брюсселі.

Попри те, що ситуація наразі гіпотетична, Лондон налаштований рішуче, і зміни у Євросоюзі виглядають неминучими.
Анґела Меркель
Анґела Меркель

Канцлер Німеччини Анґела Меркель відреагувала на виступ Камерона заявою, що хоче бачити Британію в ЄС, але при цьому висловила застереження.

«Коли ми ведемо мову про проштовхування власних інтересів у ЄС, то, звичайно ж, кожна країна у Європі має свої інтереси, а Європа означає, що ми мусимо шукати справедливих компромісів», – заявила Анґела Меркель і пообіцяла інтенсивно працювати над британськими пропозиціями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG