Доступність посилання

ТОП новини

В Азербайджані пообіцяли розслідувати заклик провладного діяча відрізати вухо письменникові


Акрам Айліслі
Акрам Айліслі
Міністерство внутрішніх справ Азербайджану повідомило в понеділок, що проведе розслідування з приводу заяви провладного політика про винагороду за вухо письменника, який написав невгодну владі книжку про азербайджансько-вірменські відносини.

А сам письменник Акрам Айліслі, проти якого в Азербайджані почали кампанію, заявив у понеділок, що через цю погрозу може виїхати з країни.

У неділю лідер провладної партії «Мюасір Мюсават» Гафіз Гаджиєв заявив, що пропонує винагороду в 10 тисяч манатів (понад 103 тисячі гривень за офіційним курсом) за вухо письменника.

Також у неділю проти письменника в Азербайджані відбулася низка демонстрацій. Зокрема, в місті Ґянджі палили його книжки, а в його рідному селі Айліс засуджували письменника і його роман «Кам’яні сни».

У суботу Спілка письменників Азербайджану виключила Айліслі зі своїх лав.

Приводом для цькування письменника стало рішення президента Ільгама Алієва в п’ятницю позбавити Акрама Айліслі почесного звання «народний письменник» і президентської стипендії – як мовиться у розпорядженні президента, за «спотворення правди про історію Азербайджану» в «неподобній для азербайджанського письменника формі», що «суперечить духові азербайджанського народу».

Роман «Кам’яні сни», надрукований минулого року в Росії, стосується болісних для Азербайджану питань його стосунків із сусідньою Вірменією, зокрема, й конфлікту між ними через Нагірний Карабах, які письменник розглядає інакше, ніж прийнято в офіційній азербайджанській пропаганді.
XS
SM
MD
LG