Доступність посилання

ТОП новини

Ялтинські активісти після бійки таки «здобули» Полікурівський пагорб


Сімферополь – Полікурівський пагорб для багатьох ялтинців є своєрідним символом. Символом старої Ялти з її патріархальною атмосферою та історичною забудовою. І символом молодого громадянського суспільства цього курортного міста, яке показало, що здатне самоорганізуватися і відстоювати інтереси громади. Майже 10 років триває боротьба містян за збереження цього самобутнього куточка Ялти. І як ніколи ялтинці близькі до перемоги. Днями міська влада була змушена піти їм на поступки.

Зіткнення між місцевими жителями та охоронцями фірми-забудовника на одному з пагорбів Ялти 27 грудня минулого року отримало назву «Полікурівської битви» й сколихнуло інформаційну сферу автономії.



Відео бійки, під час якої люди у формі били жінок і старших чоловіків, а також труїли їх газом, показали усі основні кримські і чимало загальноукраїнських телеканалів. Ця подія вивела на мітинг у новорічні святкові дні сотні ялтинців і підштовхнула до не зовсім добровільної відставки ялтинського мера-регіонала.

Зрештою, на конфлікт звернув увагу кримський уряд і прем’єр автономії Анатолій Могильов доручив профільним відомствам і прокуратурі перевірити законність будівництва на Полікурі. Повернулася до цього питання і Ялтинська міськрада.

Грудневе зіткнення – лише один, хоч і найяскравіший епізод протистояння ялтинських громадських активістів намірам бізнесменів забудувати один із районів старої Ялти, що триває 8 років.

Один з лідерів громадянського руху Ялти Григорій Тараненко розповів Радіо Свобода, що Полікурівський пагорб – охоронна зона Масандрівського парку, зелена зона загального користування. Звідси відкривається унікальний панорамний вид на Ялту. Тут збереглася історична архітектура міста, а також ростуть «червонокнижні» дерева. Тим не менш, міськрада в 2006 році віддала 86 соток полікурівської землі під багатоповерхову забудову.

Проти системи беззаконня – систему громадського спротиву

Григорій Тараненко переконаний, що чиновники порушили цілу низку законів України, а найголовніше – зрадили своїх виборців. «Природно, у людей виникло питання, чи в інтересах громади, як це вимагає закон, діяли органи місцевого самоврядування? Очевидно, що ні. Тому ми підняли питання про дострокове припинення повноважень тих органів, які не забезпечують інтереси територіальної громади міста Ялти», – зазначає Григорій Тараненко. За його словами, під цією вимогою підписалися тисячі ялтинців.

До цього громадські активісти відправили сотні петицій з тисячами підписів у правоохоронні органи, Президенту, в уряди Криму та України, іноземним послам, міжнародним організаціям. Подавали позови до суду, писали апеляції і касації. Зрештою, заснували цілу мережу громадських організацій, об’єднань виборців і невеликих масс-медій – друкованих та інтернетних, а також активно співпрацювали з журналістами великих видань і закидали запитами депутатів.

За словами Григорія Тараненка, громадські активісти створили цілу систему взаємодії і захисту, що допомогло їм, коли на них тиснули – намагалися підкупити, дискредитувати і залякати. Кілька років тому зловмисники спалили його автомобіль, а потім стріляли по вікнах і стінах помешкання Тараненка. Тим не менш, громадський рух в місті проти забудови зелених куточків Ялти лише розширювався.

Боротьба за Полікурівський пагорб продовжиться у суді

Голова правління Таврійського інституту регіонального розвитку Андрій Клименко каже, що захисники Полікурівського пагорбу діяли у своїй боротьбі традиційно, але системно і професійно.
Там є критична маса людей, які вірять в себе і вірять у свою перемогу
Андрій Клименко

«Але, найголовніше, вони вірять в успіх. Там є критична маса людей, які вірять в себе і вірять у свою перемогу. І навіть у випадках, коли не завжди все добре і все виходить, вони не втрачають впевненості та оптимізму. І тому у них багато чого виходить», – заявив Андрій Клименко.

За його словами, боротьба за Полікурівський пагорб – одна з небагатьох показових історій успіху громадянського суспільства, коли люди у складних політичних обставинах і в умовах тиску «грубих грошей» змогли об’єднатися і змусити рахуватися із собою владу.

На початку лютого Ялтинська міськрада таки ухвалила рішення припинити право користування фірмою «Аль» земельною ділянкою на вулиці Полікурівська. «Оскільки ця фірма не виконує свої інвестиційні зобов’язання, а її співробітники застосовували до ялтинців фізичну силу, то ми боротимемося за розірвання цього договору в юридичному полі», – зазначив секретар міської ради Сергій Ілаш.

Андрій Клименко і Григорій Тараненко кажуть, що це ще не перемога, лише черговий крок до неї. Вони переконані, що ялтинська громадськість триматиме ці дії місцевої влади на своєму контролі.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG