Доступність посилання

ТОП новини

Журнал «Фокус» вилучили через цензуру чи технологічний брак?


Сторінка журналу «Фокус» з інфографікою про Віктора Януковича (клікніть, щоб розгорнути)
Сторінка журналу «Фокус» з інфографікою про Віктора Януковича (клікніть, щоб розгорнути)
Київ – У журналі «Фокус» визнали, що наклад восьмого номеру, що вийшов у 22 лютого, конфіскували. Однак, як стверджується в офіційній заяві видання, – вилучили з продажу не весь тираж, а лише 20%. І сталося це через технологічний брак. Однак є й інші версії ситуації навколо «Фокусу».

UMH Publishing (компанія, якій належить видання) відкликала частину накладу журналу «Фокус» через технічний брак. Таким є офіційне пояснення вилучення номера, матеріали якого були присвячені річниці президентства Віктора Януковича.

«У п’ятницю, 22 лютого, служба збуту UMH Publishing була змушена відкликати з роздрібних мереж частину тиражу журналу «Фокус» № 8, загалом це не перевищує 20% всіх надрукованих примірників. Причина – у виявленому технологічному браку: при виробництві журналу окремі його частини були надруковані в неправильному порядку, через що деякі сторінки дублювалася, а деякі були відсутні. Для тих, хто не зміг придбати журнал «Фокус» у роздрібному продажі, на сайті focus.ua доступна його електронна версія, повністю ідентична друкованій», – сказано в офіційній заяві журналу «Фокус».
Сторінка журналу «Фокус» з інфографікою про Віктора Януковича
Сторінка журналу «Фокус» з інфографікою про Віктора Януковича

Тож ви його і не знайдете ніде!

Продавщиця на одній із київських розкладок преси підтвердила: з її точки журнал вилучили. Однак, за її словами, виглядав номер не як бракований.

«Він у нас був, але ж кажу – вилучили. Тож ви його і не знайдете ніде! Через годину подзвонили по телефону і сказали – все зняти. Ну як подзвонили, то я відразу почала читати. Там про те, що він обіцяв, що він зробив і що він зробив навпаки. А також у що обійшлося нам його правління. Вже метро на Троєщину можна було побудувати! Ну але ж це не перший раз. «Фокус» уже другий раз вилучають. «Тиждень» також вилучали 2 рази»,розповіла жінка.

Найєм: перше, що спадає на думку – це цензура

Є голі факти: вилучення «Фокусу» з продажу; а також поява і зникнення електронної версії номеру з сайту журналу, говорить журналіст Мустафа Найєм, який власне і повідомив про відкликання накладу. І хоча матеріали знову з’явилися в інтернеті, Найєм не впевнений в тому, що це ті ж самі статті. Адже жодного пояснення, чому журнал був спочатку виставлений в електронній версії, а потім прибраний звідти, досі нема.

«Те, що він був на сайті, це можна перевірити, завдячуючи Google кешу. Можна завжди побачити, що було на сайті і чи воно щезло. І хоч це може означати що завгодно, зараз така ситуація в країні, що перше, що спадає на думку, це цензура. Це взагалі виглядає дивно, що люди мовчали, не звертали увагу на те, що всі журналісти вважають, що вони цензурують свій номер», – сказав Найєм у коментарі Радіо Свобода.

Самі ж працівники журналу коментувати ситуацію відмовляються. Лише в ніч на 25 лютого редактор журналу Яна Мойсеєнкова на своїй сторінці у Фейсбук написала, що їй про вилучення накладу невідомо. «І мені неприємно, що знайшлися «добрі» люди, які в своїх особистих інтересах спекулюють на наших ідеях і нашій праці», – написала журналістка.

Центральними матеріалами 8-го номера «Фокусу» є статті, присвячені третій річниці президентства Віктора Януковича («Користі заради: як депутат може стати мільйонером», «Три з п’яти: головні досягнення Віктора Януковича за час президентства», «Дорогий президент: на що можна було б витратити гроші, які витрачаються на утримання Віктора Януковича»), а також інфографіка.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG