Доступність посилання

ТОП новини

Бенедикт XVI: «Я не покидаю Христа»


Прага – Папа Римський Бенедикт Шістнадцятий у середу провів останню аудієнцію на площі Святого Петра в Римі, де зібралися десятки тисяч осіб. Понтифік заявив, що, відрікаючись від престолу, повністю усвідомлював серйозність та новизну такого рішення. Папа також зауважив, що після завершення папського служіння 28 лютого його життя не зміниться і буде, як і раніше, належати церкві. Ватикан уже заявив, що після відречення Бенедикта Шістнадцятого будуть іменувати «почесним папою».

Папа Бенедикт Шістнадцятий благословив у середу величезний, до 200 тисяч, натовп паломників, які заповнили площу Святого Петра для прощальної аудієнції. Вона відбулася за один день до завершення його служіння на папському престолі, про яке він несподівано заявив 11 лютого.

Йозеф Ратцінґер об’їхав на відкритому панорамному «папамобілі» простір, який обмежений колонадою Берніні. Серед почесних гостей на площі Святого Петра був і державний секретар США Джон Керрі, який прибув до Рима з офіційним візитом. Серед присутніх на прощальній аудієнції почесних гостей також президент Словаччини Іван Ґашпарович, прем’єр-міністр рідної для Ратцінґера федеральної німецької землі Баварія Горст Зеегофер, єпископи, кардинали, місцеві політики.

У зверненні до паломників у Римі Бенедикт Шістнадцятий заявив, що він «дуже розчулений», і наголосив, що бачить тут «католицьку церкву живою». Він також підтвердив, що дійшов рішення про відречення цілком свідомо і серйозно.

«Я зробив цей крок, даючи собі звіт у його серйозності та новизні, але зі спокійною душею. Любов церкви також означає наявність рішучості здійснювати важкий і болючий вибір, який завжди має на увазі користь для церкви, а не для самого себе», – зазначив Бенедикт Шістнадцятий.

«Відчуваючи, що сили покидають мене»

Глава церкви також уточнив під час своєї останньої офіційної аудієнції, що після 28 лютого він «не повертається до світського життя»: ніяких подорожей, прийнять, конференцій, зустрічей, а лише молитва «за стінами Ватикану».

«Я не покидаю Христа, а буду продовжувати своє служіння», – запевнив Йозеф Ратцінґер. При цьому він наголосив, що саме звернення до Бога дозволили йому ухвалити правильне рішення: «За ці останні місяці, відчуваючи, що сили покидають мене, я молив Бога про допомогу в ухваленні правильного рішення не заради себе, а на благо церкви».

Бенедикт Шістнадцятий також висловив сподівання на світле майбутнє для католицької церкви. «Я відчуваю, що Господь направляє нашу церкву на правильний шлях», – наголосив він.

Всі паломники на площі Святого Петра у Ватикані вітали слова папи аплодисментами. Під кінець виступу 200-тисячна площа скандувала його ім’я.

Бенедикт Шістнадцятий покидає святий престол 28 лютого. Через три тижні у Ватикані має зібратися закритий конклав кардиналів для виборів нового Папи.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG