Доступність посилання

ТОП новини

Дочка письменника Горліса-Горського хоче увічнити у Львові пам’ять про свого батька


Лариса Лісовська-Янг, дочка письменника Юрія Горліса-Горського
Лариса Лісовська-Янг, дочка письменника Юрія Горліса-Горського
Львів – Лариса Лісовська-Янг, дочка літописця подій Холодного Яру Юрія Городянина-Лісовського, більш відомого як Горліс-Горський, показала у Львові неопубліковані родинні фотографії. Дочка письменника приїхала зі США у Львів, щоб увічнити пам’ять батька у місті, в якому він жив від 1932 до 1944 років.

Усе життя Лариса Лісовська-Янг шукала батька у його книжках і споминах матері. Їй було лише два дні від народження, коли батько – Юрій Горліс-Горський – 27 вересня 1946 року зник за нез’ясованих обставин у таборі для біженців у Новому Ульмі (Німеччина).Тоді йому було 48 років.

Довгий час його дружина, Галина Талащук, яка проживає у США, у Флориді, не хотіла вірити у вигадки радянських спецслужб, що її чоловік буцімто зрадив ідеали України. Вона намагалась довідатись правду про його загибель. Лише у 1990 році жінка дізналась, що Юрія Горліса-Горського знищили радянські спецслужби, агенти яких зумисно поширювали проти нього у таборі брехню, що й призвело до вбивства українського військового і громадського діяча. Друзям вдалося зберегти копії документів про знищення українського діяча і письменника і передати їх американській стороні.

Ларисі було чотири роки, коли вона з матір’ю переїхала жити у США.

«Мені було дванадцять років, коли я дізналась від мами, ким був мій тато. Я дуже це переживала. Пам’ятаю, як мама страждала у таборі в Німеччині, яким був страх. У цьому страху я й виросла. Лише коли приїхала в Україну (вперше у 1994 році – ред.), я відкрила для себе не лише Україну, але й те, якою важливою для історії України є книжка мого батька про Холодний Яр», – говорить дочка видатного українця.

«Холодний Яр» у Львові допоміг видати митрополит Шептицький

Дізналась Лариса від матері, що справжнє ім’я батька було Юрій Городянин-Лісовський, що народжений він на Полтавщині, що воював осавулом І куреня серед повстанців у Холодному Яру проти більшовиків у 1920–1921 роках під псевдом «Залізняк». Власне, ці події описав у романі. Довгі роки Юрій Горліс-Горський проводив підпільну роботу, був арештований і сидів, вдаючи божевільного, потрапив у психлікарню, звідки втік. Донині не знайдений рукопис роману Юрія Горліса-Горського про шпиталь і його пацієнтів, і про це він дуже жалкував за життя. Від 1933 року він оселився у Львові і саме тут здобув літературне визнання.

У видавництві «Червона калина» вийшли у світ «Ave dictator!», «Отаман Хмара», «Холодний Яр» ( І том у 1934-му і ІІ – у 1937-му). Цей роман побачив світ за сприяння митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Дочка мріє перевидати оригінал роману «Холодний Яр» так, як написав батько, але не може ніяк знайти оригінальні видання 30-х років.

«Мама була розчарована перевиданням, там змінені слова. Хочемо видати у старому стилі, так як батько писав. А ще щоб студенти проілюстрували події «Холодного Яру», як вони їх розуміють», – каже дочка письменника.

До слова, львівська родина подарувала їй копію другого видання «Холодного Яру» під час презентації світлин.

Неопубліковані світлини

У музеї «Тюрма на Лонцького» дочка Юрія Горліса-Горського продемонструвала неопубліковані родинні фотографії, на яких зображений її батько у Львові, Рівному, де познайомився з майбутньою дружиною Галиною, яка була від нього молодша на 26 років. Крім цього, Лариса Лісовська-Янг показала ще світлини 1942 року з Києва, 1946 року з німецького табору – останні фото за життя видатного військового і громадського діяча.

Дочка хоче, щоб у Львові більше знали про її батька, хоче привернути увагу до його літературного таланту. У Львові Юрій Горліс-Горський став знаним письменником, тут у Георгіївській церкві взяв шлюб у 1944 році. Мешкав літописець «Холодного яру» у Львові на площі Ринок, 5 у квартирі № 7, тому дочка проситиме мерію встановити на будинку меморіальну дошку. Також Юрій Горліс-Горський орендував кав’ярню на Клепарівській.

Але львів’яни майже нічого не знають про його життя у Львові від 1932 до 1944 років. Тому дочка і хоче повернути пам’ять про батька, 115 років від дня народження якого минуло 14 січня цього року.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG