Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International закликала Україну не видавати колишнього прем’єра Таджикистану


Абдумалік Абдуллоджонов, архівний відеокадр
Абдумалік Абдуллоджонов, архівний відеокадр
Правозахисна організація Amnesty International заявила в понеділок, що закликала владу України не видавати колишнього прем’єра Таджикистану Абдумаліка Абдуллоджонова до цієї країни, де йому можуть загрожувати тортури чи інші тяжкі порушення прав людини.

Правозахисники також закликали Київ негайно звільнити Абдуллоджонова.

Таджикистан вимагає від України видати Абдуллоджонова, якого там звинувачують в організації злочинного угруповання, спробі захоплення влади, тероризмі, диверсії, розкраданні державного майна.

Сам Абдуллоджонов уже теж заявляв про загрозу його життю в разі екстрадиції на батьківщину.

Нині він перебуває в Україні під тимчасовим арештом, очікуючи на вирішення його долі.

Його затримали на початку лютого на летовищі «Бориспіль». За даними Інтерполу, Абдуллоджонов перебував у розшуку як особа, причетна до організованих транснаціональних злочинних груп і тероризму.

У Таджикистані Абдумаліка Абдуллоджонова звинувачують у замаху на президента Емомалі Рагмона в 1996 році і причетності до збройного заколоту у 1998 році.

Протягом останнього десятиліття Абдуллоджонов жив у США. Він був прем’єр-міністром Таджикистану у 1992–1993 роках. У своєму останньому інтерв’ю Радіо Свобода він стверджував, що насправді виграв президентські вибори у 1994 році, і президент Рагмон незаконно оголосив себе переможцем.
XS
SM
MD
LG