Доступність посилання

ТОП новини

«Янукович «дістав» навіть кримських росіян» – проросійський активіст


Проросійські активісти Криму, Сімферополь, 6 березня 2013 року
Проросійські активісти Криму, Сімферополь, 6 березня 2013 року
Сімферополь – За три роки свого перебування при владі Президент України Віктор Янукович розчарував своїх виборців, вважають проросійські активісти Криму. На думку декого з них, він повторить долю свого попередника – Віктора Ющенка, від якого відвернувся дехто з найближчих соратників.

Біля одного з місцевих судів Сімферополя – невеликий пікет представників проросійських організацій. Вони прийшли захищати свого соратника із Севастополя Володимира Тюніна, якого судять за звинуваченням у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Втім, нечисленні учасники акції протесту в руках не мали плакатів на захист Тюніна, вони тримали гасла проти чинного Президента Віктора Януковича.
Валерій Подьячий
Валерій Подьячий

Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий пояснює, що російські націоналісти півострова вважають саме Віктора Януковича відповідальним за засудження їхніх соратників.

«Проросійські активісти Криму і Севастополя завжди вважали ганьбою дії з кримінального переслідування своїх однодумців за їхню громадську діяльність. Через це ми однозначно виступали проти режиму Януковича і зараз залишаємося на цих позиціях», – заявив Валерій Подьячий.

Кримські росіяни розчарувалися, але не всі?

Раніше сам координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» та його соратник у цій організації Степан Клюєв були засуджені до умовного покарання на 4 роки за звинуваченням у сепаратизмі. Проросійський активіст із Севастополя Володимир Тюнін за звинуваченням у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі отримав два з половини роки ув’язнення з відтермінуванням, зараз його справу переглядають.

Ще одного представника місцевих російських націоналістичних організацій Віталія Храмова теж переслідували за розпалювання міжетнічної ворожнечі, поки його зрештою не вислали за межі України. Радикальний активіст проросійських неокозачих формувань з Феодосії Юрій Мініх теж був засуджений, але потрапив під амністію.

Валерій Подьячий каже, що репресії проти проросійських активістів посилилися після приходу до влади Віктора Януковича, хоча саме за нього переважно голосували етнічні росіяни Криму. За його словами, розчарування чинним Президентом не оминуло і кримчан.
Януковича чекає безславний кінець, він повторить долю свого попередника
Валерій Подьячий

«Політика Януковича не знаходить розуміння ні у США, ні в Євросоюзу, ні в Росії. Ні в жителів Західної України, ні тим більше – в його електорату. Я думаю, що його чекає безславний кінець і він повторить долю свого попередника», – припустив Валерій Подьячий. За його словами, чинний президент «дістав» уже й російське населення півострова.

Разом з тим, не всі проросійські діячі налаштовані проти Президента. Один із депутатів Верховної Ради Криму від партії «Руська Єдність», яка зараз співпрацює з регіоналами, сказав Радіо Свобода, попросивши не називати його імені, що, хоч Віктор Янукович і розчарував більшість своїх виборців, але «в нього ще є шанс виправитися і повернути довіру кримських росіян».

Представники Партії регіонів раніше неодноразово називали Народний фронт «Севастополь-Крим-Росія» маргінальною організацією.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG