Доступність посилання

ТОП новини

Селяни в пам’ять про УПА зберегли криївку Романа Шухевича


Криївка Шухевича у селі Грімне
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Криївка Шухевича у селі Грімне

Оксана Андрущак

Село Грімне, що на Львівщині, стало відомим завдяки криївці, в якій переховувався генерал-хорунжий Роман Шухевич. Селяни не просто зберегли її, а й проводять там культурні заходи, приймають гостей, які хочуть більше дізнатися про повстанську армію та постать Шухевича.

Колишня зв’язкова Дарія Гусяк у 2006 році приїхала в Грімне, щоб побувати в місцях своєї бойової молодості, і здивувала селян інформацією, що у селі є криївка. Як виявилось, підпільний штаб розміщувався під підлогою у плебанії – громадській будівлі, де мешкав священик. У 1947 році понад два місяці Шухевич із однопільцями переховувався у ній. Криївка була викопана протягом двох днів, обкладена цеглою. Після сутички з дільничним, який робив перевірку села, упівці покинули плебанію і перебралися до Львова, розповіла зв’язкова Гусяк.

Жителі Грімного за кошти місцевої громади відреставрували криївку та плебанію. І вже 2007 року відбулося урочисте відкриття Музею підпільного штабу УПА генерала Романа Шухевича. Під час екскурсії відвідувачам показують зразки зброї та амуніції різних окупантів, якими користувались вояки УПА, фотографії, автентичні листівки-привітання з Різдвом Христовим та іншими святами від вояків УПА ще тих часів. Можна й спуститися у криївку. Як і за часів, коли там перебував Шухевич, у ній є ліжко, друкарська машинка та радіоприймач.

Щоб потрапити до криївки, потрібно лише постукати у двері до отця Василя Дурди, який живе у тій же будівлі, де й музей. Отець Василь є директором, екскурсоводом та основним доглядачем музею, добре знає історію УПА. Напевне, саме тому у музейній книзі відгуків багато щирих подяк відвідувачі адресують власне йому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG