Доступність посилання

ТОП новини

КНДР знову погрозила скасувати пакт про ненапад з Південною Кореєю


Північна Корея знову погрозила, що скасує пакт про ненапад із Південною Кореєю.

Пхеньян заявив про це після того, як Рада безпеки ООН ухвалила нові санкції проти КНДР у відповідь на третє ядерне випробування, проведене 12 лютого.

У заяві, виданій від імені північнокорейського Комітету з мирного возз’єднання Кореї, мовиться, що Північ скасує «всі договори про ненапад» з підтримуваною США Південною Кореєю. Скасування має набути чинності 11 березня, одночасно з виходом Пхеньяна з угоди про перемир’я на Корейському півострові 1953 року, якою без укладення мирного договору закінчилася Корейська війна.

КНДР також заявляє, що негайно перерізає лінію екстреного зв’язку з Сеулом.

Крім того, заява попереджає, що Північна Корея також оголошує повністю нечинною спільну декларацію про без’ядерний статус Корейського півострова. Відтепер ніхто вже не має права говорити щось про те, що КНДР мала б відмовитися від ядерної зброї чи від її використання, мовиться в заяві.

Текст, оприлюднений північнокорейським державним Центральним телеграфним агентством Кореї (ЦТАК), має на меті пояснити оголошені на початку тижня «контрзаходи» Верховного головнокомандування Корейської народної армії, суті яких досі детально не оголошували.

Комітет із мирного возз’єднання Кореї є напівофіційним органом Пхеньяна, від імені якого раніше вже не раз виголошували подібні погрози.

Учора з дещо іншою версією нинішніх погроз уже виступило Міністерство закордонних справ Північної Кореї. У тій заяві Північна Корея погрозила й попереджувальним ядерним ударом по Сполучених Штатах. Білий дім висловив переконання, що США можуть захистити себе від балістичних ракет КНДР.

За словами оглядачів, погрози схожого ґатунку Північна Корея виголошує майже щороку.
XS
SM
MD
LG