Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС дискутують з приводу зняття заборони на постачання зброї в Сирію


Канцлер Німеччини Анґела Меркель спілкується з президентом Франції Франсуа Олландом, Брюссель, 15 березня 2013 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель спілкується з президентом Франції Франсуа Олландом, Брюссель, 15 березня 2013 року
Лідери Євросоюзу обговорюють у Брюсселі французько-британську ініціативу щодо зняття ембарго на постачання зброї сирійським повстанцям, що борються за повалення режиму президента Башара Асада.

Напередодні на початку дводенного саміту ЄС президент Франції Франсуа Олланд заявив, що Асад не зацікавлений у політичному вирішенні дворічного конфлікту. За його словами, Європа не може залишатися пасивною в той час, як сирійців убивають.

«Ми також маємо взяти на себе відповідальність. Ми не можемо допустити, щоб режим масово вбивав людей. Цей режим, який не хоче дискусій чи політичного вирішення питання», – сказав Олланд.

Великобританія також підтримує зняття заборони, проте інші члени ЄС, зокрема, Німеччина, виступають проти цього, заявляючи, що постачання зброї повстанцям лише загострить конфлікт.

Крім того, серед членів ЄС є побоювання, що зброя може потрапити до рук ісламістських повстанців, які також хочуть повалення режиму Асада, але й виступають проти Заходу.

Водночас Франція заявляє, що готова постачати зброю повстанцям, навіть якщо ЄС не скасує ембарго, термін дії якого спливає наприкінці травня.

Дебати в Євросоюзі відбувають на тлі повідомлень про те, що головні союзники уряду Сирії, Іран і Росія, продовжують постачати зброю режимові Асада.

За даними ООН, за два роки конфлікту в Сирії загинули понад 70 тисяч людей. Ще мільйон людей були змушені втекти за кордон, а чотири мільйони осіб залишаються переміщеними всередині Сирії.
XS
SM
MD
LG