Доступність посилання

ТОП новини

Павлоградський завод у співпраці з НАТО утилізує 3 мільйони мін


Павлоградський хімічний завод домовився з Міністерством оборони України й НАТО про утилізацію трьох мільйонів протипіхотних мін. Інформацію про це Радіо Свобода у вівторок підтвердили на підприємстві.

За даними підприємства, тристороння угода укладена між Міністерством оборони України, Агентством НАТО з матеріально-технічного забезпечення і постачання й державним підприємством «Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод».

Програма утилізації, розрахована на кілька етапів, має бути реалізована до кінця 2014 року, уточнили Радіо Свобода на підприємстві.

Як повідомили на заводі, на 1 лютого 2013 року Агентство НАТО з матеріально-технічного забезпечення і постачання підтвердило виділення заводові 100 тисяч євро на початок робіт з утилізації протипіхотних мін ПФМ-1.

За інформацією підприємства, раніше на кошти у розмірі 1 мільйон доларів, виділені як гуманітарна допомога урядом Королівства Норвегія, на печі термічної обробки заводу змонтовано обладнання для утилізації тепла від вогневого знешкодження продуктів згорання мін і обладнання для сухого очищення викидів шкідливих речовин. Наразі коштом Міністерства оборони США будується ще одна піч для утилізації протипіхотних мін, яку планують ввести в експлуатацію у травні 2013 року.

На Павлоградському хімічному заводі, що на Дніпропетровщині, утилізують боєприпаси, які залишились із часів СРСР і звезені з усієї України. Проект частково фінансують США.

За домовленостями у рамках програми НАТО «Партнерство заради миру», Павлоградський хімзавод взявся утилізувати 15 тисяч тонн боєприпасів та майже 10 мільйонів протипіхотних мін. Наприкінці 2012 року на Павлоградському хімічному заводі утилізували п’яту частину всього накопиченого ракетного палива.
XS
SM
MD
LG