Доступність посилання

ТОП новини

Як випікають і за скільки продають «соціальний» хліб?


Скільки платять кияни за хліб?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Скільки платять кияни за хліб?

Київ – На адресу Радіо Свобода надходять листи слухачів із наріканнями на зростання ціни на хліб. Влада ж намагається тримати ціну на хліб так званих «соціальних» сортів як показник своєї стабільності і стверджує, що підстав для зростання вартості хлібобулочних виробів немає. Чому ж різниться ціна на «соціальний» хліб у Києві і як його випікають?

– Звичайний батон у нас коштує 3,30, а український – 3,20. Перший вагою півкілограма, другий – 900 грам. Це «соціальний» сорт, на який ціну піднімати не можна.

– Український вагою 950 грамів коштує 5 гривень. Батон «Нива» вагою 500 грамів коштує 4,10. «Соціальний» – український «Столичний».

– Постачальники приносять нам аркуш і там записана вільна ціна. І хто як продає. Вже не так, як було колись, що хліб має обов’язково коштувати 3,30.



Таку інформацію Радіо Свобода отримало від продавців хліба у різних районах столиці України. Ціна на хліб, як і аргументація продавців, різняться. Подекуди різниця складає 2 гривні за буханець. Чому? Заступник генерального директора ПАТ «Київхліб» Ніна Агаркова у коментарі Радіо Свобода причиною називає дії реалізаторів.

«Ми відпускаємо в усі торгові точки за однією і тією ж відпускною ціною, – каже вона. – Торговельні точки нам не підпорядковані.Вони у нас купують продукцію і продають її».

При цьому офіційно «соціального» хліба не існує. На цьому наголошує, зокрема, директор хлібокомбінату № 11 Галина Богдан, яка звертає увагу на особливості рецептури. «Немає такого поняття – «соціальний». Є просто трошки дешевший хліб, бо туди не входить олія, маргарин тощо», – зазначає вона.

Є хліб «широкого вжитку», хліб «за простою рецептурою», але населення його сприймає як «соціальний» хліб, заявив Радіо Свобода заступник голови Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко. Всупереч даним із магазинів, він запевнює, що ціна на 6 сортів такого хліба всюди має бути однакова.
Ми маємо право регулювати ціну хліба «соціального» сорту лише в «Київхлібі»
Анатолій Голубченко

«Ми маємо право регулювати ціну хліба «соціального» сорту лише в «Київхлібі», і різниці на неї бути не може. Це може бути лише інший виробник. До хліба «широкого вжитку» відносимо український «Домашній» вагою 0,9 кілограма, роздрібна ціна на який 3,16, хліб пшеничний «Київський» вагою 0,65 кілограма ціною 2,40, хліб «Печерський формовий» вагою 0,6 кілограма – 3,38, хліб «Богданівський подовий» – 0,75 кілограма, ціною 3,20 і булочний виріб – батон «Нива», вагою півкілограма має коштувати 3,30», – підсумував чиновник.

Але в Києві «соціальні» сорти хліба випікає лише «Київхліб», який отримує борошно з Аграрного фонду України.

Влада має підтримувати бідні верстви населення не «соціальним» хлібом, а адресною допомогою, радить натомість економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Якщо б ми хотіли підтримувати бідних, ми б просто надавали їм грошову субсидію
Олександр Жолудь

«Якщо б ми хотіли підтримувати бідних, ми б просто надавали їм грошову субсидію, а вони самі вирішували, що їм за додаткові гроші купити: чи більше хліба, чи більше інших товарів, послуг», – вважає експерт.

За даними київської міської адміністрації, в столиці щодня випікають 300 тонн хліба, із них 150 тонн – «соціального».
  • Зображення 16x9

    Сабіна Пухка

    Народилася у 1991 році в Києві. Закінчила Київський національний університет культури та мистецтв. Мультимедійний редактор, відео-кореспондент. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG