Доступність посилання

ТОП новини

Влада Путіна виставила «Голос» на вулицю


(Рубрика «Точка зору»)

Російську асоціацію «Голос», яка відома моніторингом порушень на виборах, у черговий раз попросили звільнити найманий офіс. «Голос» виселяють регулярно – причому кожного разу це відбувається напередодні якоїсь важливої події, наприклад, перед виборами. Але зараз в Росії нікого не обирають. Зате асоціація стала першим фігурантом закону про «іноземних агентів», що вимагає від громадських організацій зареєструватися саме в такому списку, якщо вони займаються політичною діяльністю і одержують допомогу з-за кордону.

Політичною діяльністю «Голосу» визнали складений його активістами кілька років тому проект Виборчого кодексу. У Мін’юсті вирішили, що таким чином «Голос» впливав на рішення влади: «Проведені Асоціацією публічні акції і заходи з просування проекту Виборчого кодексу Російської Федерації мають на меті вплив на ухвалювані державними органами рішення та формування громадської думки».

А іноземною допомогою визнали… премію імені академіка Андрія Сахарова, присуджену у вересні минулого року Норвезьким Гельсінським комітетом. При цьому від грошового еквіваленту премії – 10 тисяч американських доларів – у «Голосі» відмовилися, пам’ятаючи про горезвісний закон. Але Міністерство юстиції це не зупинило.

Проти «Голосу» порушено справу про адміністративне правопорушення. При цьому на всі претензії правозахисників, які говорять про політичний тиск на них, у владі тільки знизують плечима: треба дотримуватися закону.

«Голос», що існує на пожертвування російських громадян – одна з небагатьох організацій, здатних викрити можливості влади у фальсифікації парламентських чи президентських виборів. Саме до інформації цієї організації прислухалося суспільство напередодні знаменитих мітингів на Болотній площі. Тому тактика влади зрозуміла: перед наступними виборами «Голос» повинен замовкнути остаточно, але – у повній відповідності з законодавством.

Керівник організації Лілія Шибанова входить у президентську раду з прав людини, а в цей час «Голос» за здобуття премії, якою в іншій країні б пишалися, звинувачують у порушенні закону. Ну, а виселення – це просто ще одне нагадування про те, що на вулиці в Росії може опинитися кожен, хто наважиться говорити про гріхи влади, нехай навіть і під власним дахом.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG