Доступність посилання

ТОП новини

Вибух на заводі у Техасі відчули за 72 кілометри


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах пожежники й рятувальники у техаському містечку Вест продовжують перевіряти величезне звалище, яке залишилося після вибуху на місці заводу добрив. За попередніми даними, до 15 осіб загинуло, понад 160 поранено, багато домівок у містечку зруйновано.

Все почалося з того, що на заводі добрив спалахнула пожежа. Сталося це у ніч на 18 квітня на околиці містечка Вест із населенням 2700 осіб.

Пожежні служби прибули на місце події і заходилися гасити полум’я.

Однак саме у цей час розігріті вогнем від пожежі вибухнули два резервуари, наповнені аміаком загальним обсягом 92 тони.

«Завод добрив вибухнув вогняною кулею, сліпучим сяйвом освітивши нічне небо над маленьким техаським містечком, – розповідає радіорепортер Джон Барнетт. – Вибух зрівняв з землею житлові будинки та підприємства. Вибух було зареєстровано як землетрус магнітудою 2,1. Його відчували у радіусі понад 72 кілометри».

Сейсмологи уточнили потім, що коливання ґрунту було зареєстровано у місті Даллас – за 130 кілометрів від вибуху.

Руйнування, як на іракській війні – фахівець із безпеки

Рятувальники встигли евакуювати мешканців старечого будинку. Беккі Фогол, оглядач міської радіостанції, була свідком евакуації.

«Люди виходили з ковдрами, з пляшками води. Я бачила вантажівку, яка під’їхала, дощенту повна ходунків та інвалідних крісел для тих, хто ходити не міг», – розповідає вона.

Президент США Барак Обама, який полетів до Бостона для участі у заупокійній службі пам’яті жертв теракту під час марафону, запропонував допомогу. Він сказав, що молиться за тих, хто загинув внаслідок вибуху на техаському заводі.

«Я там побував, у районі вибуху, ходив по домівках, пропонував допомогу мешканцям… Масивне руйнування, як на іракській війні… тож можете собі уявити обсяг завданої шкоди», – каже Діл Вілсон, шеф відділу громадської безпеки штату Техас.

Виникає запитання, чому великий завод було розташовано фактично у смузі міста, що абсолютно нетипово для Америки? Річ у тім, що містечко Вест на початку свого існування було чимось на зразок хутора і розташовувалось подалі від заводу добрив, але згодом воно розрослося – у хибному напрямку, як тепер стало очевидно, – й наблизилося до підприємства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG