Доступність посилання

ТОП новини

Перевибори відбудуться не раніше від осені – голова КВУ


Київ – Конституційний Суд відмовився з’ясовувати ситуацію з перевиборами у проблемних округах. Тепер це питання має врегулювати Верховна Рада шляхом внесення змін до законодавства, кажуть у парламентській більшості. Представники ж опозиції натомість переконані, що влада погодиться на перевибори, лише якщо це їй буде вигідно. Експерти прогнозують, що перевибори у проблемних округах можуть відбутися не раніше від осені.

Подання 54 народних депутатів з більшості щодо тлумачення перевиборів у проблемних округах надійшло до Конституційного Суду в кінці грудня минулого року. Але лише тепер, через чотири місяці, КСУ відмовився відкривати конституційне провадження.

Тим часом Міністерство юстиції підготувало свою пропозицію про ці перевибори.

«Міністерство юстиції готувало такі пропозиції, і їх зараз направлено на експертну оцінку до Венеціанської комісії, ОБСЄ, експертів Європейського союзу, а також керівників усіх парламентських фракцій для того, щоб вони висловили свою точку зору за запропонованим проектом», – заявив міністр юстиції Олександр Лавринович.

За його словами, пропозиції Мін’юсту з цього питання будуть представлені лише тоді, коли буде відповідь всіх цих інстанцій та експертів. При цьому Лавринович наголосив, що «це не можуть бути зміни до чинного закону».

У ЦВК вважають, що слово щодо перевиборів у проблемних округах має сказати Верховна Рада. «Призначення цих виборів, як на мене, належить Верховній Раді», – зазначив Радіо Свобода член Центральної виборчої комісії Олександр Чупахін.

За словами ж представника Партії регіонів Михайла Чечетова, тепер до парламенту має бути внесений відповідний законопроект, який дозволить провести перевибори у цих округах. Але що це саме буде за законопроект, розроблений Мін’юстом чи інший, Чечетов не знає. Але він вважає, що це відбуватиметься уже після свят.

Керівники фракцій мають провести консультації і розробити окремий законодавчий акт
Михайло Чечетов
«Керівники фракцій мають провести консультації і розробити окремий законодавчий акт, який би вивів вибори із цього глухого кута, – коментує Чечетов. – Перше засідання сесії буде лише 14 травня».

Влада торгується за «проблемні» мандати?

Перевибори у проблемних округах відбудуться лише тоді, коли це буде вигідно Партії регіонів, переконаний народний депутат від «УДАРу» Валерій Карпунцов. Йдеться про частину гарантованих мандатів для Партії регіонів, говорить він. В іншому випадку це питання і далі затягуватимуть.

Повинна бути їм вигода. В іншому випадку вони вибори проводити не будуть
Валерій Карпунцов
«Ситуація виходить такою, що потрібно призначати повторні вибори у проблемних округах і врегульовувати на законодавчому рівні це питання. Влада штовхає на компроміс по цих округах, – відзначає Карпунцов. – Тобто ми зараз, грубо кажучи, готові дати вам можливість провести вибори у цих округах, але з п’яти депутатів троє буде наших. Повинна бути їм вигода. В іншому випадку вони вибори проводити не будуть».

Подання до Конституційного суду з самого початку розглядалося як бажання затягнути вирішення цього питання, наголошує голова Комітету виборців України Олександр Черненко. Тепер же проведення перевиборів залежить виключно від політичної волі – чи знайдеться 226 депутатів у парламенті, які проголосують за зміни до законодавства, і чи підпише це президент.

Вибори відбудуться не раніше від осені, якщо взагалі відбудуться
Олександр Черненко
«Треба вносити зміни у закон. Як тільки вони будуть внесені, упродовж двох місяців відбудуться вибори у п’яти округах. Але якщо зважити, що до кінця травня лише одне засідання Верховної Ради, і навряд чи на ньому цей закон проголосують, то, за оптимістичним прогнозом, вибори відбудуться не раніше від осені, якщо взагалі відбудуться», – підсумовує Олександр Черненко.

У п’яти одномандатних округах ЦВК визнала неможливим встановити результати виборів і заявила, що парламент має призначити у них повторні вибори. Натомість Верховна Рада рекомендувала призначити повторні вибори у цих округах Центрвиборчкомові. Наразі чинне законодавство не внормовує цей момент.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG