Доступність посилання

ТОП новини

Tweet-фальшивка від імені агенції новин обійшлась у 140 мільярдів доларів


Твіт ціною у 140 мільярдів доларів. Саме у таку суму можна оцінити збитки від повідомлення, розміщеного у вівторок сирійськими хакерами на офіційному Twitter інформаційної агенції Associated Press. Фондові ринки відреагували на фальшивку, як собака Павлова, – негайно обвалились. Автоматизовані біржеві системи не розпізнали дезінформацію і автоматично «скинули» акції. Після спростування ситуація виправилась. Втім, достеменно можна сказати, що коротеньке повідомлення лишило не одного фінансиста у передінфарктному стані.

«Будьте певні з президентом все гаразд. Я щойно з ним спілкувався».

У вівторок прес-секретарю Білого дому довелося переконувати пресу, що президент США Барак Обама живий та здоровий.

Причина – повідомлення на Twitter інформаційної агенції Asssociated Press.

«У Білому домі два вибухи. Барака Обаму поранено», – це шокуюче повідомлення було майже негайно спростовано. Як виявилось, за ним стояли сирійські хакери, прихильники Башара аль-Асада. За короткий час цей Tweet зумів увійти в історію, як найдорожчий.

140 мільярдів доларів – саме на таку суму експерти оцінюють обвал фондових ринків, які негайно відреагували на повідомлення про теракт у Білому домі. Після спростування ринки повернулись до звичайної роботи, втрачені позиції було повернуто. Втім даний випадок наочно показав, наскільки фінансові ринки вразливі до дезінформації.

Як це сталося? Як могли випаруватись мільярди?

Експерти пояснюють – значна частина операцій на біржі автоматизована. Спеціальні програми відслідковують ряд змінних показників і запрограмовані купувати чи продавати акції у залежності від ситуації. Говорить експерт:

«Комп’ютери не мають емоцій, не мають інтуїції. Вони реагують на якусь перемінну і негайно продають. Натомість живі трейдери можуть аналізувати ситуацію, спираючись на досвід. Ми відразу визначили, що це повідомлення було фальшивим».

Під час вихідних хакери отримали доступ і до Twitter-у телеканалу CBS.

«США занурились у терор. Обама безсоромно злигається з аль-Каїдою», – нібито повідомила поважна організація.

CBS довелось закрити свою сторінку на Twitter.

Раніше дві найбільші американські газети стали жертвами хакерів. Хакери шукали інформацію про джерела журналістів. Говорить Ніколь Перлрот з газети «Нью-Йорк таймс»:

«Вони шукали, хто надав нам інформацію про родичів китайських лідерів».

Цього року уряд США офіційно звинувачував спеціальний хакерський підрозділ китайської армії у крадіжках інформації американських установ та компаній. Пекін заперечив причетність до хакерів.

Втім щоб зламати Twitter, Associated Press не знадобились ресурси цілої держави. За оцінками експертів, сирійські хакери завдали збитків на 140 мільярдів за допомогою примітивних програмок.

Тож частіше міняйте паролі у соціальних мережах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG