Доступність посилання

ТОП новини

ЄС чекатиме на звільнення Тимошенко ще три місяці?


Київ – Представники Європейського союзу не кажуть, чи є звільнення Юлії Тимошенко обов’язковою умовою для підписання угоди про асоціацію з Україною. Водночас вони наголошують, що Україна протягом трьох місяців має усунути всі сумніви стосовно застосування вибіркового правосуддя. В опозиції цю умову розуміють саме як вимогу щодо помилування екс-прем’єр-міністра. Тим часом у комісії при президентові України у питаннях помилування наголошують, що остаточне рішення залежить лише від Віктора Януковича.

Україна має усунути всі сумніви стосовно застосування вибіркового правосуддя. Про це у Києві заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус.

Відповідаючи на запитання, чи є звільнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко обов’язковою умовою для підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, Лінас Лінкявічус зазначив, що у даний час не може надати весь перелік умов, які висунуто Україні.

Українська влада знає, що потрібно робити
Лінас Лінкявічус
«Ми зараз не можемо вам надати вичерпний перелік заходів, які необхідно вжити до підписання угоди про асоціацію. Українська влада знає, що потрібно робити. Щодо вибіркового правосуддя Україна має усунути всі сумніви стосовно того, що в Україні є вибіркове правосуддя», – наголосив Лінкявічус.

Якщо угоду не підписати у листопаді, то невдачу можна буде обговорювати десятиліттями – Сікорський

У свою чергу, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявляє, що вже наприкінці літа, тобто ще за два місці до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі, Україна має продемонструвати виконання умов до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Також, за його словами, якщо цей документ не буде підписаний у листопаді, то потім можна десятиліттями обговорювати причини невдачі. Водночас він зазначив, що від’їжджає з України з більшими сподіваннями на підписання угоди про асоціацію, ніж коли приїхав до України.

За словами Радослава Сікорського, він також побачив справжню рішучість з боку президента України Віктора Януковича й представників опозиції докласти всіх зусиль для ухвалення й виконання відповідних законів, що сприятиме наближенню України до Євросоюзу.

Представники Європейського союзу вважають, що Україна ще не виконала всіх вимог, необхідних для підписання угоди про асоціацію, сказав голова парламентського комітету з питань європейської інтеграції, депутат від «Батьківщини» Григорій Немиря після зустрічі у представництві ЄС представників опозиційних партій з міністрами закордонних справ та послами Нідерландів, Литви, Данії та Польщі. Немиря додав, що представники опозиції запевнили представників Євросоюзу, що опозиція докладає і докладе всіх необхідних зусиль до підготовки й ухвалення у парламенті законів, необхідних для євроінтеграції України.

Ми сподіваємося, що Тимошенко буде не лише звільнено, а й реабілітовано – Немиря

Також Григорій Немиря заявив, що саме помилування Юлії Тимошенко продемонструє Європі поступ України у вирішенні питання щодо вибіркового правосуддя.

«Ми сподіваємося, що в’язниця буде відчинена, і після помилування Луценка, яке є кроком у правильному напрямку, але є абсолютно не достатнім, будуть зроблені і наступні кроки – Юлію Тимошенко буде не лише звільнено, а й політично реабілітовано», – сказав Немиря.

Також він повідомив, що голова представництва Європейського союзу в Україні Ян Томбінський і посол США в Україні Джон Теффт у понеділок, 29 квітня, відвідають у лікарні Юлію Тимошенко.

Звільнити Тимошенко може лише Янукович – Гриневецький

Тим часом уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що не береться прогнозувати, яким буде рішення комісії при президентові України у питаннях помилування щодо Юлії Тимошенко.

У свою чергу член цієї комісії, депутат від Партії регіонів Сергій Гриневецький у коментарі для Радіо Свобода наголосив, що остаточне рішення щодо помилування має ухвалити Віктор Янукович.

«Приймає рішення президент. Відповідно до Конституції України – це виключні повноваження президента. «Здійснює помилування», все, крапка. Може й сам без комісії розглянути, але такого ще не було. Завжди будь-які питання він дає на комісію. Він може дати на комісію, комісія може розглянути, дати свій висновок, але цей висновок є консультативно-дорадчим», – зазначив Сергій Гриневецький.

Хоча з’явилися повідомлення, що нібито сьогодні зірвалося засідання Комісії про помилування через відсутність кворуму, але регіонал Гриневецький це спростував.

10 грудня 2012 року Рада міністрів закордонних справ ЄС ухвалила висновки, в яких заявила про готовність підписати угоду про асоціацію з Україною до Вільнюського саміту «Східного партнерства», запланованого на листопад 2013 року, за умови прогресу у зміні виборчого законодавства, вирішенні проблеми вибіркового правосуддя та продовження реформ у рамках порядку денного асоціації.

18 квітня народні депутати Олександра Кужель, Марія Матіос, Людмила Денісова, Ірина Луценко та Лілія Гриневич передали президентові Віктору Януковичеві прохання про помилування Юлії Тимошенко, яке підписали понад 20 жінок-депутатів.19 квітня клопотання щодо Тимошенко було передано Комісії при президентові України з питань помилування. Також екс-прем’єр-міністра просили помилувати колишні урядовці, митці та громадські діячі.

Юлія Тимошенко засуджена до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газової угоди з Росією в 2009 році. З кінця 2011 року Тимошенко відбуває покарання в харківській колонії, однак із травня 2012 року вона перебуває в лікарні «Укрзалізниці» в Харкові. Проти неї порушено ще кілька кримінальних справ.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG