Доступність посилання

ТОП новини

Діагностика хвороби Альцгеймера і гроші за здоров’я


Австралійські учені зробили рішучий крок на шляху ранньої діагностики різних форм старечого послаблення розуму, божевілля (включно з хворобою Альцгеймера). Результати досліджень опубліковані в журналі Molecular Psychiatry.

Науковці, зокрема, знайшли можливість визначати ці процеси на ранній стадії завдяки аналізам крові. Так, наприклад, поява токсичних протеїнів у мозку спостерігається за багато років до виникнення симптомів хвороби Альцгеймера, коли ще не виникають неповоротні руйнівні пошкодження мозкових клітин.

Учені дійшли висновку, що виявлення попередніх симптомів заздалегідь дає ліпші шанси на отримання лікування до того, як буде вже пізно щось робити.

Ще одне дослідження уточнило, що знайдені протеїни дають можливість передбачити появу хвороби за 17 років до виникнення перших її симптомів.

Гроші в обмін на здоров’я

В Америці зростає кількість корпорацій, які пропонують своїм співробітникам додаткові грошові винагороди за здоровий спосіб життя. Працедавці вже ддосить скоро зможуть виділяти співробітникам фінансову підтримку за такі здорові акції, як зменшення ваги і боротьбу з курінням.

Згідно з дослідженням науковців Мічиганського університету, грошова пропозиція, скажімо, за контроль над вагою, може бути успішнішою, якщо винагорода базується на показниках групи учасників у порівнянні з індивідуальними досягненнями. Так, наприклад, групова ініціатива дає втричі більше результатів зменшення ваги, ніж грошові премії окремим учасникам програми. Результати дослідження опубліковано в Annals of Internal Medicine.

Дослідження простежило результати двох принципів підходу в ініціативі проекту «Гроші за здоров’я». Перша половина відібраних учасників не була об’єднана в групи і кожен отримував по 100 доларів на місяць за заплановані досягнення у зменшенні ваги.

Друга половина учасників експерименту була розбита на групи із 5 людей. Кожній із цих груп платили 500 доларів на місяць. При цьому гроші отримували лише ті, хто досягав запланованої норми зменшення ваги.

Після шести місяців змагань груповий підхід випередив поодиноких учасників.

Згідно з планами, працедавці вже скоро зможуть розширити форми фінансового заохочення у програмах оздоровлення співробітників. Оплата може бути у вигляді спеціальних додаткових премій, різних пільг і компенсацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG