Доступність посилання

ТОП новини

В Україні катастрофічно висока смертність від раку шкіри – Богомолець


Меланома
Меланома

Марічка Дачковська

Київ – В Україні катастрофічно висока смертність від раку шкіри, і щоб зменшити її вкрай важлива рання діагностика та профілактика меланоми, заявила в середу Ольга Богомолець, головний лікар Інституту дерматології та косметології. Вона ініціювала прес-конференцію, щоб максимально поінформувати громадськість про небезпеку й розповісти про останні результати у боротьбі зі смертністю від меланоми – родимки, що перероджується.

17 травня у 30 містах України пройде День меланоми. Також проведуть тижневик діагностики раків шкіри.

«Головна мета Дня меланоми – не стільки огляди людей, які ми проводимо щодня, скільки інформування і навчання населення, нагадування про небезпеку сонячного опромінення перед початком сезону відпусток. Наша спільна мета – дати людям чітке розуміння, що лише своєчасна діагностика здатна врятувати життя», – заявила заслужений лікар України Ольга Богомолець.

Що таке «меланома», знає в Україні лише кожен десятий. А все тому, що в той час, як у світі рак шкіри виходив на перше місце в структурі онкозахворювань, дерматологи в Україні не займалися діагностикою пухлин шкіри, а онкологи були перевантажені роботою з ускладненими випадками.

Ольга Богомолець розповіла: «У 1993 році я повернулася зі США з чіткою метою – …зменшити катастрофічно високу смертність від меланоми в нашій країні. …Все, що ми робили самостійно, без допомоги держави, – нам вдавалося. Там, де потрібно було її втручання чи допомога – всі процеси гальмувалися. Тричі протягом наступних 5 років ми збирали десятки підписів чиновників, щоб запровадити методичні рекомендації щодо раннього виявлення раків шкіри і меланоми, і тричі всі документи губилися в коридорах влади».

Головний лікар Інституту дерматології повідомила, що тільки в 2012 році в Дні меланоми 77 лікарів оглянули 4576 пацієнтів, виявили 434 випадки раку шкіри та переродженої родимки. Зрештою, МОЗ оголосило про проведення місячнику раку, під час якого всі пацієнти могли отримати консультації в державних і деяких приватних закладах.

«У 2013 році ми підрахували, що за допомогою ЗМІ, без участі держави ми охопили первинним рівнем знань до 15% дорослого населення». Однак, нинішня мета – поінформувати 50% населення, з яких 90% становитимуть жінки», – зауважила Богомолець.

Раніше пацієнти відмовлялися від гістологічної діагностики видалених пухлин, щоб заощадити гроші, газети і журнали мовчали про переродження родимки, а для більшості тих, хто зустрічався з «меланомою» – це слово ставало смертельним вироком.

Майбутнє за медициною профілактичною – Степаненко

Сьогодні ж, зазначає Віктор Степаненко, президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів та косметологів, часто має місце неправильна поінформованість.

«Лікарі-дерматологи 17 травня в День меланоми будуть проводити профілактичні огляди пацієнтів. Ніяких оперативних втручань, ніякого видалення меланом в цей день ніхто проводити не буде. Ті технічні засоби, які є на сьогоднішній день в руках дерматологів – це дерматоскопи. Це збільшуване скло, лупа з підсвіткою. Діагноз меланоми, або злоякісних інших новоутворень виставляється тільки на підставі гістологічного дослідження, біопсії, і тільки лікар-дерматолог після візуального огляду рекомендує пацієнту звертатися в подальшому до лікарів-онкологів для остаточного встановлення діагнозу», – зазначив Віктор Степаненко.

Під час прес-конференції було продемонстровано, як саме дерматолог за допомогою дерматоскопу проводить профілактичний огляд родимки. Віктор Степаненко вважає, що майбутнє за медициною профілактичною. Він радить звертатися до лікарів-дерматологів не тільки в дні й тижневики меланоми, а й на постійній основі, впродовж усього року.

А про те, як самостійно провести перше обстеження Ольга Богомолець розповіла Радіо Свобода. Для самодіагностики родимки потрібно запам’ятати слово АКОРД, де кожна літера означає її ознаки, на які потрібно звернути увагу: асиметрія, край (поява на ньому нерівностей), окрас (зміни, його нерівномірність), розмір (збільшення вшир або у висоту), динаміка (поява кірочок, кровоточивість, втрата волосся).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG