Доступність посилання

ТОП новини

Скандал із забудовою земельної ділянки у Києві для Міноборони


Київ – Міністерство оборони України опинилися у центрі скандалу: на одній із ділянок, що належить його підрозділу, знесли багатовікові дерева та історичні пам’ятки задля будівництва масштабного житлового комплексу. І поки громадські активісти протестують, представники фірми-забудовника запевняють: у такий спосіб вони допомагають державі. Адже грошей «на відновлення історичних пам’яток у держбюджеті все одно немає». Контроль над фірмою-забудовником приписують бізнесменам Андрію Іванову та Василеві Хмельницькому. Але секретар Київради Галина Герега спростовує їхню причетність до скуповування міських земель.

Наприкінці 2007 року, коли Києвом керував Леонід Черновецький, Головне управління розвідки Міністерства оборони України отримало земельну ділянку в розмірі 4,5 гектара на вулиці Львівській, 15, що у Святошинському районі міста. Тоді відомству надали право здійснювати на цій території «будівництво, експлуатацію та обслуговування житлового комплексу та житлових будівель спеціального призначення», про що свідчить відповідне рішення КМДА.

Однак, коли у 2008-го спецтехніка почала вирубувати тут багатовікові дерева та нищити історичні пам’ятки, місцеві мешканці обурились.

«Ми звернулися до головного управління охорони культурної спадщини. Була комісія, яка дійшла висновку про те, що на цій території розташовані пам’ятки архітектури і що треба припинити будь-які роботи, у тому числі і земляні», – розповідає співголова територіальної громади Святошинського району Людмила Мотовилець, посилаючись на відповідні звернення. Вона також додає, що дозволу на подібні роботи на цій території не давало і Головне управління контролю за благоустроєм Києва.​

Управління розвідки пам’яток не бачило

Тим часом у Головному управлінні розвідки Міноборони звинувачення на свою адресу відкидають. Запевняють, що 15 історичних пам’яток на Львівській, 15, про які заявляють активісти, ніхто не нищив, адже споруд із таким статусом там просто не було (що засвідчує відповідний наказ Міністерства культури та туризму і розпорядження КМДА).

Що ж до вирубки багатовікових дерев, то, за словами очільника відомства Сергія Гмизи, вона є законною:

«...спочаткубуло проведене обстеження зелених насаджень фахівцями уповноваженої на це спеціалізованої організації, після чого отриманий ордер на знесення зелених насаджень відповідно до зазначеного обстеження. Про правомірність цього свідчать висновки актів перевірки Генеральної прокуратури України», – ідеться у відповіді ГУР МВС на інформаційний запит Радіо Свобода.

Тим часом, упродовж 2010-2015 років на вирубку зелених насаджень у Києві було накладено мораторій. Відтак подібні дії (насамперед у скверах, парках, лісопарках та лісах м. Києва), згідно з цим документом, заборонені. Через це громадські активісти надіслали до Генпрокуратури відповідне звернення, у якому просять притягнути до відповідальності керівництво фірми-забудовника.

За «львівським» скандалом стоять Іванов і Хмельницький?

Офіційно головним забудовником на Львівській, 15 є ТОВ «Інвест-Будресурс». В управлінні розвідки Міноборони наголошують, що «правомірність укладання договору про пайову участь у будівництві житла» між ним на ГУР МО «неодноразово перевірялася Генпрокуратурою та Рахунковою палатою».

Утім, на сайті з продажу нерухомості забудовником названа зовсім інша фірма – девелоперська компанія UDP-Ukraine (та сама, яка ще нещодавно дарувала Хрещатику каштани). І попри те, що на її сайті наразі відсутня будь-яка інформація про це будівництво, потенційним покупцям співробітники UDP все ж таки підтверджують, що Львівською,15 займаються саме вони.

До UDP-Ukraine, за даними «Форбс Україна», причетні колишній депутат Київради Андрій Іванов та народний депутат від Партії регіонів Василь Хмельницький. Якщо вірити цим даним, вони є її засновниками.

Саме з іменами Іванова і Хмельницького їхні опоненти пов'язують не один земельний скандал у Києві. За твердженням Володимира Бондаренка,члена парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, народного депутата від «Батьківщини», обраного у Святошинському окрузі, – успішне скуповування київських земель Івановим та Хмельницьким є результатом їхньої співпраці зі столичними мерами (особливо Леонідом Черновецьким). Окрім того, Бондаренко припускає, що неабияку роль відіграла у цьому і фракція Київради «Громадський актив Києва» (ГАК). Саме до неї належали Олександр Пабат, Галина Герега та нинішній голова Святошинської райдержадміністрації Юрій Бондар.

Однак секретар Київради Галина Герега причетність Василя Хмельницького та Андрія Іванова, а також інших названих осіб до скуповування київських земель не підтверджує.

«У проектах рішень прізвищ ніяких не вказано. Про що ви говорите, я не знаю, – запевнила вона Радіо Свобода. – Кожний проект рішення для нас дуже важливий і є на контролі. Тому що кінцева мета – наповнення місцевого бюджету».

Водночас Радіо Свобода не вдалося отримати коментар Іванова та Хмельницького стосовно цієї забудови.

Попередній план майбутнього житлового комплексу
Попередній план майбутнього житлового комплексу
У будь-якому будівництві знайдете скандал і політичний підтекст – ріелтор

Завершення першого етапу будівництва на Львівській, 15 заплановане на осінь наступного року, та воно ще навіть не розпочалося. Попри це забудовники кажуть, що ніяких проблем немає.

«Займаємось просто оформленням документів. До кінця травня будівництво має розпочатись.
99 відсотків, що будівництво буде», – запевняють у UDP покупців майбутніх квартир і пояснюють, що забудова на Львівській, 15 є цілком умотивованою, адже «там дуже зручне місце», а у держави «ніколи не вистачає коштів на відновлення пам’яток, які стояли там майже зруйновані».

Заспокоює покупців і ріелторська фірма «Новый город»: «Ви будь-яке будівництво візьміть і знайдете обов’язково якийсь скандал чи політичний підтекст».

Керівники управління розвідки отримають серйозний відкат – Бондаренко

Між тим попередні договори про купівлю квартир у майбутньому житловому комплексі вже можна укладати. Частину помешкань мають отримати і близько 300 військовослужбовців Збройних Сил України.
Пікет біля Міноборони
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Тим часом експерт із оцінки нерухомості Сергій Степенко припускає, що таким чином забудовник розраховується із відомством за земельну ділянку.

«Оці от квартири вони віддають за щось. Можливо, за земельну ділянку, на якій будуються. Швидше за все, землі Міноборони на певних умовах відійшли забудовнику, і забудовник зобов’язаний їм за це і гроші дати, і квартири», – каже він.
Пікет біля Святошинського районного управління ГУ МВС України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Водночас Володимир Бондаренко у таких діях вбачає частину корупційної схеми. Каже, це поширена практика, коли державні органи, яким відходять столичні землі, не мають на будівництво коштів і змушені шукати інвесторів, відслідковуючи відповідні бізнес-пропозиції через Головне управління містобудування та архітектури Київської міської ради.

«Саме управління (ГУР МО – ред.) вигоди ніякої не отримує. Декілька офіцерів, близьких до керівництва (можливо, навіть ще хтось), отримують квартири частково як частку від того, що буде побудовано. А підпільно керівники, які пішли на цю схему, однозначно мають вигоду у тому, що їм іде дуже серйозний відкат. Мільйони доларів навару», – стверджує депутат.
Для Міноборони спорудили «похоронний вінок»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Тим часом Сергій Степенко пояснює, що будівництво на Львівській, 15 є справді дуже вигідним бізнес-проектом. Адже майбутній житловий комплекс – це житло економ-класу, яке на українському ринку нерухомості нині є найвигіднішим сегментом. Відтак, на одному квадратному метрі, за словами експерта, можна заробити понад 300 доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG