Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильці вимагають законних пенсій (ВІДЕО)


Чорнобильці вимагають законних пенсій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Активісти чорнобильських організацій розпочали безстрокову акцію протесту біля Кабінету міністрів, вимагаючи виплат, передбачених законодавством України, зокрема, пенсій за інвалідністю.

За словами інваліда Чорнобиля 2-ї групи Анатолія Міщанюка, через брак коштів у державному бюджеті чорнобильцям-інвалідам виплачують пенсії у кілька разів менші, ніж це передбачено законодавством.

«Ми просимо дати нам по закону, по мінімуму. А наші мінімуми, ми інваліди, 6, 8, 10 тисяч гривень для категорій 1, 2 і 3-я групи. А нам виплачують від півтора тисяч гривень до двох з половиною тисяч. Ось така в нас основна пенсія платиться. Ми хочемо вирішення питання для всіх, але почати потрібно з інвалідів-ліквідаторів 1986 року», – сказав Міщанюк.

Директор департаменту Міністерства соціальної політики Сергій Подорожний зазначив Радіо Свобода, що поки що виконати вимоги чорнобильців в повному обсязі неможливо, оскільки в державному бюджеті немає таких коштів. Втім, представник міністерства сподівається, що найближчим часом проблему, хоча б частково, вдасться вирішити.

«На всі виплати потрібно 88 мільярдів гривень, а маємо 13. За законом, зараз регулює виплату Кабінет міністрів. Тому на даний момент питання підвищення розміру пенсій інвалідам-чорнобильцям обговорюється. Воно відпрацьовано разом з громадськими організаціями, що ми будемо це питання вирішувати поетапно. І зараз іде підготовка до зміни закону про державний бюджет і саме поетапна надбавка пенсій для чорнобильців», – сказав Подорожний.
XS
SM
MD
LG