Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат хоче просити суд витребувати «таємні додатки» до газових угод (ДОКУМЕНТ)


Юрист Станіслав Батрин, директор юридичної компанії Lions Litigate буде просити суд витребувати «39 таємних додатків до газових угод», підписаних урядом Миколи Азарова.

Про це йдеться в заяві адвоката, який звернувся з позовом до уряду про визнання недійсними контрактів на поставку газу, укладених 19 січня 2009 року. Батрин відреагував на сьогоднішню заяву Азарова, який назвав неправдивими заяви в ЗМІ про те, що нинішня влада жодного разу не намагалася розірвати ці контракти.

«Повідомляємо, що офіційним доказом у судовій справі 826/2981/13-а, яка розглядається в Окружному адміністративному суді м. Києва є відповідь на депутатський запит, яку надав сам пан Азаров М.Я. З огляду на гласність судового розгляду надаємо цей документ суспільству, утримуючись тільки від розголошення імені ініціатора депутатського запиту», – йдеться у відповіді адвоката.

«Відповідно до відповіді самого Азарова М. Я. на депутатський запит, він повідомляв, що до контракту купівлі-продажу природного газу підписано 21 доповнення, а до контракту про обсяги та умови транзиту природного газу територією України підписано 18 доповнень», – йдеться у документі.

«Азаров також повідомляв, що станом на 2 квітня 2013 року питання щодо перегляду умов згаданих контрактів відповідно до регламенту Арбітражного інституту Торгової палати Столькгольма не ініціювалося у зв’язку з тим, що на даний час Компанією вживаються заходи до врегулювання зазначеного питання в позасудовому порядку шляхом проведення переговорів», – наголошує юрист.

Таким чином, зауважує Батрин, раніше повідомлена інформація про те, що питання про звернення до арбітражу в Столькгольмі навіть не ініціювалося – «достовірна і будується на офіційних доказах, які є у матеріалах справи».

Водночас, за словами юриста, звинувачення Азарова може свідчити про недостатньо кваліфіковану роботу юридичної служби уряду, оскільки раніше саме прем’єр у власній відповіді на депутатський запит повідомляв про факти, наявність яких тепер заперечує.

Батрин також зауважує, що відповідно до газового контракту від 2009 року, «у випадку, якщо сторони на протязі 30 днів з моменту виникнення будь-якого спору чи розбіжностей не зможуть дійти взаємовигідного рішення, то будь-який спір, розбіжність, претензія, пов’язана з даним контрактом або ж його порушенням, розірванням, недійсністю будуть остаточно вирішені шляхом арбітражу у відповідності до регламенту Арбітражного інституту Торгової палати м. Столькгольма».

Тому відмова влади ініціювати питання про звернення до арбітражу є протиправною, наголошує юрист.

Сьогодні прем’єр України Микола Азаров заявив, що вирішити газову суперечку з Росією можна лише шляхом переговорів. Азаров назвав неправдивими заяви в ЗМІ представників опозиції про те, що нинішня влада жодного разу не намагалася розірвати ці контракти. «На думку експертів-юристів, унаслідок зради попереднім керівництвом держави національних інтересів, контракт складений настільки вигідно для Росії та невигідно для України, що розірвати його іншим способом, ніж переговори, неможливо. А оплачувати судові витрати за спробу розірвати контракт означало б завдати чергового удару українським громадянам», – заявив Азаров.

У березні українські юристи звернулися з позовом до суду про визнання недійсними контрактів на поставку газу, укладених 19 січня 2009 року.

Автори позову вважають, що, починаючи з дати набрання чинності вироком Печерського районного суду Києва у газовій справі колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, суб’єкти владних повноважень протиправно не вирішили питання про перегляд газових контрактів, про їхнє розірвання чи звернення до суду з вимогою про визнання їх недійсними.
XS
SM
MD
LG