Доступність посилання

ТОП новини

Південна Корея повідомила про скасування переговорів із Північчю


Делегації Південної (л) і Північної (п) Кореї на переговорах у демілітаризованому селищі Пханмунджом на кордоні між ними, 10 червня 2013 року, фото Міністерства об’єднання Південної Кореї
Делегації Південної (л) і Північної (п) Кореї на переговорах у демілітаризованому селищі Пханмунджом на кордоні між ними, 10 червня 2013 року, фото Міністерства об’єднання Південної Кореї
Міністерство об’єднання Південної Кореї оголосило сьогодні, що переговори з Північною Кореєю, заплановані було на завтра і післязавтра, не відбудуться.

Речниця міністерства, яка виступила з оголошенням, не навела ніяких пояснень чи подробиць.

Наразі не ясно, скасовані ці переговори зовсім чи лише відкладені.

Пхеньян іще не коментував цього повідомлення.

Оглядачі припускають, що до зриву привели розбіжності між сторонами щодо рівня делегацій: Сеул наполягав на рівні міністрів, Пхеньян збирався послати представника нижчого рівня.

Учора по перших за тривалий час прямих переговорах посадовців нижчого рівня, які протривали два дні, обидві Кореї оголосили про домовленість зустрітися в Сеулі на переговори вищого рівня, що стосувалися б можливості відновити роботу спільного промислового комплексу Кесон на північнокорейській території, роботу якого Північна Корея припинила у квітні, а також таких питань, як відновлення туристичних поїздок південнокорейців до мальовничих північнокорейських гір Кимґансан чи зустрічі членів родин, які розділив кордон між двома Кореями. Але і Сеул, і Пхеньян виступили з цього приводу з окремими заявами, зміст яких дещо різнився.

Останніми днями Північна Корея пішла на низку кроків, спрямованих на зниження напруженості на Корейському півострові, зокрема, виступила з ініціативою переговорів, а також поновила роботу гарячої лінії зв’язку між сторонами, припинену у квітні.

Напруженість на Корейському півострові почала зростати після запуску північнокорейської ракети у грудні минулого року, що Пхеньянові забороняють резолюції Ради безпеки ООН, і особливо різко зросла по тому, як Рада безпеки наклала на Північну Корею нові санкції через її вже третє ядерне випробування в лютому.
XS
SM
MD
LG