Доступність посилання

ТОП новини

Чехія може стати місцем притулку для Юлії Тимошенко (європейська преса)


Президент Литви Даля Ґрібаускайте заявила журналістам у Братиславі в кулуарах 18-го саміту 19 центральноєвропейських країн, що Юлія Тимошенко є символом більш широкого процесу в Україні. Тому, на думку Ґрібаускайте, твердження про те, що «одна людина не може бути перешкодою цілого процесу», тут не підходить. Чехія також може бути місцем тимчасового притулку для Юлії Тимошенко, як пишуть західні газети. Хоча експерти, що їх цитують видання, не виключають її повернення до Києва у час президентських виборів в Україні 2015 року.

Литовське видання The Lithuania Tribune публікує коментар президента Литви для журналістів, який Даля Ґрібаускайте дала пресі в Братиславі, де вона бере участь у 18-му саміті 19 центральноєвропейських країн разом із президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм, що «справа Юлії Тимошенко у символічній формі відображає цілий процес», який відбувається в Україні. На думку глави Литви, в ЄС не можна ігнорувати проблему Юлії Тимошенко при вирішенні справи з Україною. «Інколи справа однієї людини стає символом і виглядає як піраміда цілого процесу. Тому, як я розумію, одна людина зазвичай не має бути перешкодою процесові, але якщо така людина, як у її (Тимошенко) випадку, відображає в символічній формі певні процеси в державі, а саме так це бачать інші країни, то тут маємо зовсім іншу проблему», – наголосила президент Литви. Даля Ґрібаускайте також сказала в Братиславі про своє бажання почати на центральноєвропейському саміті «попередні розмови та підготовчу роботу» до листопадового саміту програми ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі, де могла б бути підписана угода про асоціацію між Україною і ЄС. На думку Ґрібаускайте, «успішні розмови відбуваються, і ми бачимо, що обидві сторони мають досить добрі перспективи». Враховуючи те, що в саміті в Братиславі беруть участь 12 країн-членів ЄС і також президент України Віктор Янукович, президент Литви обіцяє спробувати «об’єднати зусилля», оскільки група країн тут дійсно підтримує прагнення України, разом із багатьма іншими державами, які могли б підтримати перспективу підписання Україною у Вільнюсі угоди з ЄС про асоціацію. Президент Литви також заявила в Братиславі: «Ми, звичайно, нагадуємо Україні, що не існує жодної односторонньої вулиці й життєво важливо, щоб Україна продовжила і оперативно здійснила правові реформи, які гарантують дотримання прав людини». У цьому, що стосується перспектив України, як зазначила Даля Ґрібаускайте в Братиславі, всі центральноєвропейські країни, включно з президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм, мають єдину точку зору.

Словацька SME інформує про приїзд на 18-й середньоєвропейський саміт у Братиславі 20 європейських лідерів, включно з президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм. Видання також зазначає, що серед гостей саміту є український президент Віктор Янукович. Головна тема зібрання у столиці Словаччини, як інформує газета з Братислави, – це «стратегія руху до відновлення після кризи» та шляхи зміни економічного мислення. Увечері 12 червня учасники середньоєвропейського саміту відвідали урочистий концерт у братиславському палаці Редута й послухали тут виступ Германа Ван Ромпея про перспективи співпраці з сусідами ЄС та про майбутнє ЄС. У четвер зранку відбулася неформальна зустріч 12 президентів країн-членів ЄС і Хорватії. Після цього на Братиславському граді заплановано два пленарні засідання всіх делегацій саміту, котрі завершаться великою підсумковою прес-конференцією.

Чеська Lidové noviny розмірковує, з посиланням на українські ЗМІ, над можливістю надання притулку для одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко в Чехії. Газета пише, що «ув’язнена колишній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко припускає можливість своєї «евакуації» за кордон», і «серед головних країн можливого притулку лідера української опозиції числяться Чехія й Німеччина». Хоча експерти, як цитує видання, не виключають, що «лідер опозиції може спробувати (після тимчасового перебування за кордоном) повернутися в Україну під час передвиборчої президентської кампанії 2015 року».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG