Доступність посилання

ТОП новини

Відкривається 68-й Карловарський кінофестиваль


Зала готелю «Термал» у Карлових Варах під час кінофестивалю, архівне фото
Зала готелю «Термал» у Карлових Варах під час кінофестивалю, архівне фото
Прага – У Карлових Варах відкривається 68-й міжнародний кінофестиваль – найбільший і найпрестижніший фестиваль у Центральній і Східній Європі. В його програмі цього року понад 230 фільмів, більшість з них матиме в Карлових Варах свою європейську чи світову прем’єру. Престижність карловарського форуму підтверджують і його цьогорічні почесний гість – американський актор Джон Траволта. Він першими вступить на червоний килим фестивалю.

Знаменитому європейському курортові – Карловим Варам – міжнародний кінофестиваль надає особливого шарму. Започаткована ще 1947 року традиція кінопереглядів з роками набула ваги одного із найсерйозніших в Європі фестивалів найвищої категорії А.

Фестиваль відкриє вечірня променада кінозірок традиційним червоним килимом. Почесних гостей до відомого готелю Thermal, де зазвичай відбувається відкриття, привезуть уквітчані карети, залу заповнять дами в пишних вечірніх туалетах.

Найбільший глядацький інтерес до драми в кіно

Чехи справді постарались: на фестиваль цього року прибуло багато знаменитостей. Серед них американський режисер і сценарист Олівер Стоун та італійський письменник і режисер Паоло Соррентіно, який у Карлових Варах покаже свій найновіший фільм «Божественний».

А голлівудська зірка Джон Траволта привіз до Варів фільм «Сезон убивств», в якому зіграв разом із Робертом Де Ніро. Ця стрічка про драму американця і серба, яких звела війна в Боснії. За внесок у розвиток світового кінематографу Джонові Траволті цього року у Варах буде вручений «Кришталевий глобус» – головна нагорода фестивалю.

Фільми Кіри Муратової на фестивалі як знак особливої пошани до автора

Карловарський фестиваль матиме і виразний український акцент. Про нього Радіо Свобода розповіла речник фестивалю Уляна Донатова.

«У конкурсній секції фестивалю «На Схід від Заходу» маємо фільм, який називається «Параджанов» режисерів Сержа Аведікяна і Олени Фетисової. На фестивалі ця стрічка матиме свою світову прем’єру. А також у програмі фестивалю – два фільми, які хоча й не є новими, але належать найвідомішій українській режисерці Кірі Муратовій – це «Довгі проводи» і «Короткі зустрічі». Ми їх ввели до фестивальної програми як нагадування про майбутній 80-літній ювілей авторки, який вона відзначатиме наступного року», – розповіла Уляна Донатова.

У програмі фестивалю також зустрічі з майстрами курдської кінематографії з таких країн, як Ірак, Сирія чи Іран, а секція «Повернення до джерел» покаже фільмову класику – улюблені фільми улюблених зірок – Мерлін Монро, Ґреґорі Пека чи Чарлі Чапліна. Фестивальні Карлові Вари – це також безліч концертів і виставок, наприклад, відеоарту чи кіноплакатів, причому найкращий вибиратимуть самі глядачі.

«Кришталеві глобуси» переможцям вручать 6 липня

У відвідувачів і гостей фестивалю роботи повно. Матиме її й міжнародне журі, яке цього року очолює відома польська режисерка Аґнєшка Голланд. До речі, прем’єра її найновішого трисерійного фільму «Неопалима купина» також відбудеться у Карлових Варах. Ця надзвичайно емоційна стрічка розповідає про долю чеського героя – студента Яна Палаха, який закінчив життя самоспаленням на знак протесту проти окупації Чехословаччини в серпні 68-го військами Варшавського пакту.

6 липня, в день урочистого закриття фестивалю, журі оголосить імена переможців. Але і глядачі назвуть свій улюблений фільм, його режисера чекає найдемократичніша фестивальна нагорода – приз глядацьких симпатій.

Крім того, чехи не зрадили своїй традиції, й цього року для студентів є знижка на квитки – не дорожче від 2 євро, а також вони мають можливість переглянути фільми в кінотеатрах просто неба чи переночувати у наметовому містечку.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG