Доступність посилання

ТОП новини

Стан здоров’я Радченко перевіряє МОЗ, а прокуратура взялася за міліцію і лікарів


Чи справді Радченко хвора, перевіряє на вимогу омбудсмена комісія МОЗ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
ЗАВАНТАЖИТИ


Психічний стан запорізької активістки Раїси Радченко почали досліджувати лікарі-психіатри Міністерства з охорони здоров’я України. Відповідна комісія на вимогу омбудсмена Валерії Лутковської почала свою роботу вранці 25 липня. Журналістів та родичів до Радченко не допустили. Тим часом Запорізька обласна прокуратура перевіряє законність дій як лікарів обласної прокуратури, так і працівників міліції.

Чи справді Раїса Радченко небезпечна для суспільства й потребує примусового лікування у психіатричній лікарні? Відповіді на ці запитання почали шукати фахівці спеціальної комісії Міністерства охорони здоров’я України. Консиліум із 8 лікарів-психіатрів із різних областей України під головуванням Ірини Пенчук, директора Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології, розпочав роботу 25 липня.

Раїса Радченко
Раїса Радченко
Голова комісії відмовилася від коментарів, посилаючись на зайнятість. Так само зробив і головний лікар Запорізької психіатричної лікарні Федір Паталах.

У коридорі медзакладу вдалося поспілкуватися з головним лікарем Луганської обласної психіатричної лікарні Геннадієм Рачкаускасом. Однак, той теж нічого не сказав про стан Раїси Радченко

«Працюємо над матеріалами, проводимо співбесіди з хворою, з її родичами. Вивчаємо ще документи, спілкуємося, вивчаємо», – сказав лікар Радіо Свобода.

Журналістів до Раїси Радченко вкотре не допустили. Її дочка Дарина Радченко також не змогла бути присутньою під час спілкування лікарів з її матір’ю. Дарина Радченко каже, що чекала під вікнами психлікарні, але до неї так ніхто не вийшов. Про те, що приїхала комісія, дізналася вранці, коли її запросили на бесіду.

Мені поставили несподіване запитання: що я буду робити, якщо її визнають здоровою, але напишуть діагноз: легкий психічний розлад.
Дарина Радченко
«Мені поставили таке несподіване запитання: що я буду робити, якщо її визнають здоровою, але напишуть діагноз: легкий психічний розлад. Зрозуміло, я сказала, що ми будемо вимагати анулювання будь-яких діагнозів», – розповіла Дарина Радченко Радіо Свобода.

Під тиском громадськості почались перевірки прокуратури

Тим часом обласна прокуратура Запоріжжя розпочала перевірку законності дій психіатрів та міліції. Цими днями зазнали дисциплінарного покарання працівники міліції, які перевіряли житлові умови її дочки разом із комісією з прав дитини Запорізької міськради. Прокурори порушили кримінальне провадження за статтею 365 Кримінального кодексу України «Перевищення влади або службових повноважень».

Проти дочки активістки Дарини Радченко також порушили кримінальне провадження. Вона, нібито, перешкоджала міліції біля Ленінського райсуду передати свою матір до рук санітарів психлікарні. Суд над діями Радченко-молодшої має відбутись 1 серпня цього року.

У Запоріжжі закон не діє – правозахисники

Правозахисники обурені: адвокатів до Раїси Радченко не допускають, ознайомлюватися зі справою можна лише у присутності судді, а тепер ще й дочка активістки зазнає репресій з боку влади.

Дві постанови суду з медичного огляду, тут ознаки службової підробки.
Наталя Заболотна
«Можна сказати, повне беззаконня. Від самого початку дві постанови суду з медичного огляду, одна з яких набула чинності, інша ні. Тобто тут ознаки службової підробки», – каже правозахисник Наталя Заболотна.

Комісія з Києва працюватиме у Запоріжжі до кінця тижня, повідомили лікарі-психіатри для Радіо Свобода. Результатів слід очікувати не раніше як наступного понеділка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG