Доступність посилання

ТОП новини

Комітет ООН засудив «політичні» переслідування в Україні і Таджикистані


Комітет ООН з прав людини піддав критиці «політично мотивовані» переслідування в Україні і Таджикистані, заявивши, що ці дві колишні радянські республіки мають забезпечити неупередженість суддів.

Як приклад, Комітет вказав на справи українського екс-прем'єра Юлії Тимошенко, засудженої в жовтні 2011 року до семи років ув’язнення за звинуваченнями у зловживанні службовим становищем, і таджицького політика Зайда Саїдова, що заснував опозиційну політичну партію незадовго до свого арешту в травні цього року.

Незважаючи на заходи щодо реформи судової системи в Україні, судді «як і раніше залишаються вразливими до зовнішнього тиску», – заявили 18 незалежних експертів Комітету з прав людини ООН у своїй доповіді, опублікованій в четвер.

«Комітет висловлює стурбованість у зв'язку із заявами про політично мотивовані переслідування обраних політиків, таких як колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко», – додали вони.

Комітет також закликав офіційний Київ вдатися до заходів проти розпалювання ненависті щодо меншин, особливо ромів, свідків Єгови і кримських татар.

Українська влада повинна боротися з громадською стигматизацією гомосексуалістів, бісексуалів і транссексуалів і переглянути проекти двох законів про «пропаганду гомосексуалізму», йдеться у висновку Комітету. Торік український парламент відклав друге читання закону, який зводить таку «пропаганду» в категорію кримінальних злочинів.

Що стосується Таджикистану, де вже двадцять років править президент Емомалі Рахмон, Комітет звернув увагу на політично мотивоване переслідування опозиційних політичних лідерів з метою їх усунення від участі в майбутніх виборах.

«У цьому відношенні викликають особливу стурбованість повідомлення про довільне затримання Зайда Саїдова, лідера нової політичної партії «Новий Таджикистан», і завіси секретності, навколо його справи до початку судового розгляду», – йдеться в доповіді Комітету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG