Доступність посилання

ТОП новини

Хайсера Джемілєва етапують до Києва на нову експертизу – адвокат


Хайсер Джемілєв, син Мустафи Джемілєва, голови Меджлісу кримсько-татарського народу
Хайсер Джемілєв, син Мустафи Джемілєва, голови Меджлісу кримсько-татарського народу
Сімферополь – Суд у Сімферополі направляє Хайсера Джемілєва, сина народного депутата України Мустафи Джемілєва, на повторну судову психіатричну експертизу. Про це Радіо Свобода повідомив адвокат підозрюваного Олександр Лісовий. Зараз Хайсер Джемілєв продовжує перебувати у сімферопольському слідчому ізоляторі. Днями суд подовжив його арешт ще на два місяці за тим же звинуваченням у навмисному вбивстві людини. Адвокат підозрюваного наполягає на трагічній випадковості і тому, що це був ненавмисний постріл, можливо, зроблений у стані розумового затьмарення. Раніше Хайсер лікувався від психіатричного розладу за кордоном.

Комплексна судово-психіатрична експертиза Хайсера Джемілєва, проведена у червні-липні в Сімферополі місцевими медиками, через складність випадку, не дала результатів, тож лікарі рекомендували слідчим провести нову експертизу в іншій психіатричній установі.
Мустафа Джемілєв Хайсера (праворуч) та його адвокат Олександр Лісовий, Сімферополь, 30 травня 2013 року
Мустафа Джемілєв Хайсера (праворуч) та його адвокат Олександр Лісовий, Сімферополь, 30 травня 2013 року

«Два дні тому Київський районний суд Сімферополя дозволив проведення другої психіатричної експертизи в установі у Києві. За 3-4 дні підозрюваного етапують до міста Києва», – повідомив адвокат Джемілєва Олександр Лісовий.

Він також підтвердив, що суд вирішив не залучати до експертизи лікарів Стамбульської клініки, де кілька років тому Хайсер Джемілєв проходив курс лікування від психічного розладу.

«Та експертиза, яка призначена, не передбачає залучення до складу експертів-іноземних фахівців», – зазначив Олександр Лісовий. Раніше мас-медіа писали, що турецький лікар Ясін Генч, якій лікував Хайсера, передав його історію хвороби для того, щоб слідство могло залучити її до експертизи. Лікар також рекомендував провести всебічне і тривале обслідування свого колишнього пацієнта.

32-річний Хайсер Джемілєв був заарештований 28 травня за підозрою у навмисному вбивстві людини. Водночас, Мустафа Джемілєв повідомив, що його молодший син саме з необережності застрелив із зареєстрованої рушниці свого товариша, який того дня допомагав йому по господарству. За словами лідера Меджлісу, Хайсер раніше лікувався від психічного розладу у Стамбулі і вживав у зв’язку з цим певні ліки. Водночас він категорично відкинув повідомлення про те, що нібито його син у час трагедії перебував у стані наркотичного сп’яніння.

Твердження про наркотики і три постріли виявилися безпідставними – адвокат

Адвокат каже, що ніяких об’єктивних підстав для таких тверджень, що поширювалися у пресі, немає: Хайсер від правоохоронців не переховувався, після прибуття міліції на місці трагедії поводився спокійно, хоч і був пригніченим, та визнав факт ненавмисного вбивства. За словами Олександра Лісового працівники міліції могли на місці оцінити стан підозрюваного.

«Правоохоронці негайно почали спілкуватися з підозрюваним на місці трагедії. Якщо б вони у ці моменти запідозрили, що Хайсер є під впливом наркотичних чи алкогольних засобів, то, безумовно, вони, проводячи своє розслідування, забезпечили б його медичний огляд. Зараз відсутні будь-які медичні підтвердження того, що підозрюваний перебував у стані дії наркотиків чи алкоголю», – заявив захисник.

Олександр Лісовий також зазначає, що безпідставними виявилися і твердження деяких видань, що підозрюваний стріляв тричі. Зараз немає жодного підтвердження, що пострілів було більше, ніж один, і обвинувачення із цим погодилося, каже він.

«За наслідками розгляду у суді справи про призначення експертизи і продовження строку тримання під вартою обвинувачення у своїх клопотаннях зазначає вже лише один постріл, який зробив підозрюваний», – зазначив адвокат.

У правоохоронних органах перебіг розслідування цієї справи не коментують. Речник кримської міліції Ольга Кондрашова сказала, що процесуальний нагляд і керівництво слідством здійснює прокуратура. У кримській прокуратурі тим часом від коментарів відмовляються посилаючись на таємницю слідства.

Батько підозрюваного Мустафа Джемілєв останнім часом теж не говорить на цю тему. Зараз політик перебуває у Саудівській Аравії, де здійснює «малий Хадж» у Медіні. Близький до родини Джемілєвих член Меджлісу розповів Радіо Свобода, що Мустафа Джемілєв «у святих для мусульман місцях молитиметься і за сина, і за душу покійного Февзі Едемова».

Раніше лідер Меджлісу заявив, що всіляко сприятиме розслідуванню цієї трагедії. Він також взяв участь у похованні загиблого, прочитав заупокійну молитву – дуа, а також разом із муфтієм Криму і родичами Февзі Едемова ніс ноші з тілом до могили на мусульманському кладовищі. Мустафа Джемілєв сказав, що бере на утримання дітей і матір чоловіка, який загинув від пострілу його сина.

Наприкінці липня суд подовжив арешт Хайсера Джемілєва до 25 вересня.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG