Доступність посилання

ТОП новини

Підприємства інвалідів заявляють, що опинились перед загрозою закриття


Підприємства Українського товариства сліпих (УТОС) і Українського товариства глухих (УТОГ) опинилися перед загрозою закриття. Про це заявили у Дніпропетровську керівники Асоціації підприємців і працюючих інвалідів України.

За словами заступника голови правління асоціації Сергія Кота, такої ситуації, яка склалася останнім часом на підприємствах інвалідів, не було за весь період незалежності України: через законодавчу колізію підприємства позбавлені податкових пільг і можуть зазнати величезних збитків.

«Раніше кожне підприємство, де працювали інваліди, отримувало дозвіл на право користування пільгами. Однак 20 березня постановою Кабінету міністрів України була ліквідована комісія з питань діяльності підприємств та громадських організацій інвалідів. 15 травня президент України підписав указ, що повноваження з визначення пільг і моніторингу за нашими підприємствами покладені на Міністерство соціальної політики. З квітня цього року пільги не отримує ніхто. І більше ста підприємств в Україні опинилися в ситуації, коли вони не знають, що робити», – сказав Сергій Кіт.

За його словами, тільки за липень через відсутність податкових пільг очолюване ним підприємство сліпих зазнало збитків у понад 200 тисяч гривень.

Він також заявив, що організації інвалідів вже звернулись до Кабінету міністрів України і Міністерства соціальної політики з проханням якнайшвидше розв’язати проблему.

Водночас в управлінні соціального захисту населення Дніпропетровської облдержадміністрації Радіо Свобода поінформували, що наразі розпорядженням голови облдержадміністрації вже надано пільги на оподаткування тим п’яти громадським організаціям інвалідів, у яких валовий дохід від виробництва за попередній рік не перевищував 8,4 мільйонів гривень. Питання ще щодо двох організацій, які мають вищий дохід, вже розглядає Міністерство соціальної політики України, зазначили в управлінні.

За даними з Асоціації підприємців і працюючих інвалідів України, в Україні діє більше ста підприємств інвалідів, де працює 150 тисяч людей з обмеженими фізичними можливостями.
XS
SM
MD
LG