Доступність посилання

ТОП новини

46% українців готові зі зброєю в руках захищати цілісність України – опитування


Близько половини жителів України в разі загрози територіальній цілісності держави готові боротися за її інтереси зі зброєю в руках, свідчать дані серпневого дослідження соціологічної групи «Рейтинг».

Згідно з результатами опитування, 46% респондентів готові в разі виникнення відповідної загрози обстоювати територіальну цілісність України зі зброєю. За останні три роки це найвищий показник: у 2010 році таких було 43%, у 2012 році – третина.

Водночас 43% опитаних не готові обстоювати територіальну цілісність України зі зброєю в руках, 11% – не визначилися.

Якщо раніше підвищену готовність захищати свою країну зі зброєю в руках висловлювали переважно прихильники партії «Свобода», то тепер таких однакова кількість і серед прихильників інших опозиційних партій: УДАРу і «Батьківщини» – близько 60%.

На Донбасі кількість опитаних, готових обстоювати територіальну цілісність країни зі зброєю в руках, у 1,5 разу вища, ніж кількість людей, які підтримали б Незалежність.

Майже 60% чоловіків і кожна третя жінка готові захищати свою країну зі зброєю в руках. Чим молодші респонденти, тим вищу готовність вони декларують до обстоювання країни, заявляють автори дослідження.

Також, за даними опитування, в серпні 2013 року 61% опитаних підтримали б проголошення Незалежності України, якби перед ними постав такий вибір сьогодні. Водночас 28% – не підтримали б проголошення Незалежності України, ще 13% – не визначилися. За останній рік (з серпня 2012) ці показники практично не змінилися.

Згідно з результатами дослідження, якщо на Заході підтримали б Незалежність майже 90%, на Півночі і в Центрі – майже 70%, то на Сході й Півдні – менше половини, а на Донбасі – третина. Лише на Донбасі кількість противників Незалежності перевищує кількість прихильників – рік тому ці показники були майже рівні.

Чим молодші респонденти, тим більше вони підтримують Незалежність України. Чоловіки більше підтримують Незалежність, ніж жінки. Чим більше матеріально забезпечена людина, тим вища підтримка Незалежності.

Майже 80% респондентів, які вважають рідною мовою українську, підтримують Незалежність. Водночас, серед респондентів, які вважають рідними одночасно російську й українську – таких близько половини, а серед тих, які вважають рідною лише російську, – третина.

Дослідження проводили 9-18 серпня. Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старше. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Похибка репрезентативності дослідження (з імовірністю 0,95): для значень, близьких до 50%, – не більше ніж 2,2%, для значень, близьких до 30%, – не більше ніж 2%, для значень, близьких до 10%, – не більше ніж 1,3%, для значень, близьких до 5%, – не більше ніж 1%.
XS
SM
MD
LG